Germania se îndreaptă spre recesiune, prognozează Institutul Economic German.
Publicitate
Institutul Economic German (German Economic Institute - IW) a avertizat marţi că Germania se îndreaptă spre recesiune, urmând să înregistreze anul acesta o creştere a PIB-ului de numai 1,25%, pentru ca anul viitor PIB-ul să scadă cu 1,75%, consemnează agenţia EFE.
„Totul indică spre o precipitare necontrolată a Germaniei către recesiune, semnalează directorul IW, Michael Huther, într-un comunicat în care adaugă că statul trebuie acum să facă un mare efort şi să ia măsuri înainte de a fi prea târziu.
El a apreciat că măsurile luate până în prezent pentru ajutorarea consumatorilor sunt importante, dar a subliniat că guvernul nu trebuie să uite companiile care se văd depăşite de costurile ridicate ale energiei, iar acestea au nevoie de un sprijin mai larg şi, dacă va fi nevoie, va trebui să fie menţinută suspendarea frânei datoriilor, prevedere constituţională ce impune guvernului federal german să nu contracteze împrumuturi anuale care să depăşească 0,35% din PIB.
Potrivit Institutului Economic German, în plus faţă de efectele pandemiei COVID-19 Germania se confruntă acum cu o criză energetică rezultată în urma războiului din Ucraina, în timp ce inflaţia ridicată afectează deopotrivă companiile şi populaţia. Energia nu doar că a devenit extrem de scumpă, dar nici nu poate fi garantată pentru companii iarna aceasta, iar multe sectoare nu ştiu dacă în lunile următoare vor avea suficiente materii prime şi produse intermediare. În acest timp, cererea scade, întrucât din cauza inflaţiei mulţi cetăţeni germani renunţă la unele achiziţii, inflaţia prognozată de IW în Germania pentru anul în curs fiind de circa 8%, iar pentru anul viitor de cel puţin 5%.
De asemenea, pandemia COVID-19 continuă să producă efecte negative asupra economiei, cu procese de producţie şi lanţuri de aprovizionare internaţionale în continuare perturbate. Rata şomajului este de numai 5,25%, iar anul viitor ar urma să crească la circa 5,75%, dar în multe sectoare există un deficit de mii de lucrători calificaţi, ceea ce face ca perspectivele economice să fie şi mai sumbre, semnalează IW. Economia mondială va creşte, conform prognozei acestui institut, cu 2,75% anul acesta, iar anul viitor cu numai 2%, resimţind efectele costurilor energetice ridicate, problemele de aprovizionare şi incertitudinile globale, notează Agerpres.
Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a vorbit despre ROBOR și IRCC, indicii după care se calculează ratele românilor.
Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, a venit cu precizări privitoare la ROBOR și IRCC:
„Faptul că au crescut dobânzile, influențează programul „Noua Casă“?“, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.
„E singurul program care are ca reper două puncte procentuale plus IRCC-ul. IRCC-ul, în acest moment, e 2,67%. E cel mai redus ca și credit ipotecar. Ne confruntăm, însă, cu această migrare din fostele credite. Până în 2019 s-au acordat credite în ROBOR, sunt 17.000 de români care au solicitat migrarea de la ROBOR la IRCC, la programul „Noua Casă“. Este clar că noi îl considerăm că e cel mai ieftin credit.
E clar că se așează lucrurile iar ROBOR-ul, mai mult de atât, cred că nu va crește și de aceea eu cred că programul „Noua Casă“ rămâne cel mai sustenabil program cu credit ipotecar, având în vedere că dobânda este și în funcție de indicele de consum“, a spus Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM. Continuarea, AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu