Grecii nu se dau bătuți în lupta cu pesta micilor rumegătoare.
Fermierii greci au respins ideea că producția de brânză feta ar putea fi serios afectată de răspândirea unui virus mortal printre capre și oi, care a dus la sacrificarea a mii de animale în această țară, potrivit The Guardian. Reprezentanții industriei de animale au încercat să alunge temerile că brânza, esențială în dieta mediteraneană, ar putea fi pusă în pericol din cauza ritmului de răspândire a bolii extrem de contagioase.
„În jur de 9.000 de animale au fost omorâte din cauza epidemiei, dar exporturile noastre de feta nu sunt în pericol”, a spus un important reprezentant al Asociației Crescătorilor de Animale din Grecia (SEK), Christos Tsopanos. „Țara noastră găzduiește 14 milioane de capre și oi, mai mult decât oricare alt stat din UE”.
El a adăugat că în acest an vor fi produse 120.000 de tone din această brânză sfărâmicioasă. “Avem destul lapte. Autoritățile au reacționat rapid și s-au ocupat de situație”.
Cunoscută sub numele de “plaga oilor și caprelor” sau pesta micilor rumegătoare (PMR), virusul poate ucide între 80% și 100% din totalul animalelor infectate. Prima confirmare a virusului în țara elenă a fost în datat de 11 iulie.
Regulamentele UE stabilesc că, dacă un caz de PPR este detectat într-o turmă, întreaga turmă trebuie sacrificată. Zonele afectate, inclusiv fermele, trebuie urgent dezinfectate.
Ministerul grec al dezvoltării rurale și alimentației, Kostas Tsiaras, a întărit măsurile pentru combaterea bolii, impunând restricții naționale asupra circulației caprelor și oilor. Peste 200.000 de animale au fost testate pentru infecție, majoritatea în regiunea centrală Tesalia, unde a fost raportat primul caz pe scară largă. Provincia abia începuse să se recupereze după o furtună devastatoare care a cauzat inundații severe și daune extinse fermelor de animale în septembrie trecut.
Tsiaras, a interzis, de asemenea, sacrificarea comercială a caprelor și oilor, ridicând temeri privind posibile penurii de carne dacă interdicția va dura prea mult. “Înăsprirea măsurilor de securitate la nivel național este primordială din motive de prevenție și țintește întocmai limitarea răspândirii și eliminarea bolii”, se arată într-un comunicat al ministerului într-un comunicat.
Oficialii greci au subliniat că virusul nu afectează oamenii. “Consumatorii trebuie să înțeleagă că doar animalele au de suferit din cauza acestei peste”, a transmis vicepreședintele SEK, Dimitris Moskos. “Este prima oară când a apărut în Grecia și credem acum că a fost importată din România prin turmele destinate sacrificării”.
Virusul a fost înregistrat pentru prima dată în 1942 în Coasta de Fildeș, una dintre cele mai populate țări din Africa de Vest, înainte de a se răspândi în întreaga lume. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură estimează că boala cauzează pierderi de până la 1,9 miliarde de euro în fiecare an.
În România sunt active 37 de focare de pestă a micilor rumegătoare, majoritatea fiind în județul Tulcea, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
În total, peste 218.000 de oi și capre sunt afectate. ANSVSA a comunicat că se vor efectua testări suplimentare pentru loturile destinate exportului și a atras atenția asupra transportului clandestin de animale.
De la confirmarea primului focar, au fost exportate 72.820 de capete, iar ANSVSA a menționat că se renegociază condițiile cu țările terțe și se fac teste suplimentare pentru loturile de export. Din cele 37 de focare active, opt sunt în exploatații comerciale, 12 în exploatații comerciale de tip A și 17 în gospodăriile populației, afectând un total de 218.756 de animale.
Deocamdată nu se știe de unde a venit cu siguranță virusul și în România, dar este posibil ca proveniența sa să fie fie din transportul ilicit de animale, fie dintr-o țară vecină care a mai avut focare de pestă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu