Sărbătorile sunt un prilej de bucurie și mese bogate, însă este important să menținem un echilibru în alimentație. Consumul moderat și atenția la calitatea preparatelor ne ajută să ne simțim bine și să evităm eventualele probleme de sănătate. Totuși, ce se întâmplă când apar, câteodată inevitabil, toxiinfecțiile alimentare?
Într-un dialog cu doctorul Cristian Pandrea (SANADOR), jurnalistul Val Vâlcu arată de ce trebuie să fim atenți la igiena alimentară și la modul în care depozităm mâncarea și prezintă câteva soluții în cazul în care apare toxiinfecția.
"În perioada de Crăciun, ne gândim în principal la alimente. Poate le-au pregătit din vreme și s-au mai dezvoltat germeni, apar intoxicații alimentare. La târgurile și piețele de Crăciun, dacă stă pe foc, mâncarea clocotește. Ce se poate întâmpla însă? E de mers la spital din prima în cazul unei toxiinfecții alimentare?", întreabă jurnalistul Val Vâlcu.
"Toxiinfecția alimentară (că asta e incriminată cel mai frecvent în relație cu alimentația și cu alimentele perisabile) este dată, cel mai frecvent, de toxinele a doi germeni. De fapt, este un sindrom infecțios, care se manifestă la nivelul tubului digestiv, prin efectul acestor toxine, efectul inflamator și toxic la modul general, a acestor toxine pe celulele tubului digestiv. Manifestările cele mai frecvente se instalează rapid, cel mai frecvent în prima oră de la digestie", spune medicul Cristian Pandrea.
"Dacă lucrurile se întâmplă (și cel mai des așa se întâmplă), se evacuează conținutul gastric care n-a apucat să se evacueze în intestinul subțire. Dacă se evacuează, de cele mai multe ori tabloul se termină, e adevărat, spectaculos, dar cu bine. Omul își revine destul de rapid, pentru că organismul lui a luat contact de scurtă durată cu toxina respectivă", adaugă medicul.
"Există și situațiile mai nefericite, în care toxina trece în tubul digestiv (în intestinul subțire, mai exact). Și atunci, efectele inflamatorii produc probleme mai mari: apar fenomenele de gastroenterocolită, cu scaune multe, cu deshidratare, cu tot cortegiul ăsta de boală diareică sau digestivă acută, mai ales la anumite categorii de pacienți, cei mai sensibili la deshidratare, cum ar fi vârstele mici sau vârstele foarte înaintate, pacienții care au afecțiuni cronice în stadii avansate și așa mai departe. Deci, aceste toxiinfecții, în cele mai multe dintre situații și la cei mai mulți dintre semenii noștri, se rezolvă de la sine și rapid. Însă există situații, totuși, mai rare în care e necesară (n.r., intervenția)", potrivit medicului.
"Scăderea tensiunii ar trebui să alerteze pe cei care au un dispozitiv de măsurare", completează jurnalistul Val Vâlcu.
"Da, mai ales că există o problemă care este începutul unui cerc vicios. Dacă nu poți să ingeri lichide, adică să te hidratezi din cauza că există vărsătură la fiecare gură de orice, atunci cercul vicios produce deshidratare din ce în ce mai multă, iar și tot dezechilibrul ăsta se răspândește și... se rezolvă cu perfuzie", conchide medicul.
Ascultă mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu