Toxiinfecțiile alimentare, un risc pentru sănătate. Carmen Dorobăț: ”Impun internarea în spital, câteodată chiar în compartimente terapie intensivă”

Foto: Freepik / wavebreakmedia
Foto: Freepik / wavebreakmedia

Ce este toxiinfecția alimentară. Care sunt metodele de tratament și de prevenție, care sunt simptomele și de ce sunt cauzate.

Toxiinfecția alimentară - Toxiinfecțiile alimentare sunt afecțiuni digestive, care pot crea neplăceri serioase în traiul zilnic. Ele sunt adesea cauzate de bacterii sau toxine prezente în alimente și pot duce la o serie de simptome, de la disconfort abdominal și senzație de greață la manifestări severe care necesită intervenție medicală urgentă.

În această serie de afecțiuni, cunoașterea factorilor de risc, a modalităților de prevenție și a tratamentelor corespunzătoare poate face diferența între o recuperare rapidă și complicații grave. Aprofundând aceste subiecte și discutând cu experți în domeniu, putem obține o perspectivă mai clară și informații esențiale despre aceste probleme digestive, sprijinind astfel eforturile de prevenire și gestionare a acestor afecțiuni.

În cadrul unui interviu, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce sunt toxiinfecțiile alimentare și, mai mult, cum le putem trata și preveni.

Ce este toxiinfecția alimentară?

Una dintre întrebările principale pe care mulți și le pun este legată de ceea ce reprezintă, de fapt, o toxiinfecție alimentară. Dr. Carmen Dorobăț ne-a explicat că aceasta este o infecție digestivă, cauzată de bacterii sau de toxinele pe care acestea le eliberează. Manifestările variază de la dureri abdominale și greață până la simptome severe, cum ar fi vărsături și diaree, care pot duce la dezechilibre hidroelectrolitice, necesitând tratament spitalicesc.

”Este vorba despre o infecție digestivă, în momentul în care consumăm un aliment, care, fie conține bacterii, fie conține toxina unei anumite bacterii. 

Toxiinfecțiile alimentare sunt determinate de bacterii, indiferent prin ce mecanism, și pot îmbrăca ca și formă clinică sindromul digestiv, începând cu dureri abdominale și poate senzații de greață, până la manifestări grave, iar aici este vorba de scaune diareice multiple, vărsături multiple, care duc la dezechilibre hidroelectrolitice, dezechilibre care impun categoric internarea în spital și reechilibrare pe cale intravenoasă, câteodată chiar în compartimente terapie intensivă”, a explicat Carmen Dorobăț. Citește mai departe pe DC Medical.

Citește și: Informații extrem de importante despre consumul de pește. Sorin Susanu: Decongelarea nu se face prin șoc termic, nu îl luăm de la -18 grade și îl băgăm în apă fierbinte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel