EXCLUSIV  Trădare. Mitul care marchează istoria României. Alin Ciupală: S-au urmărit interesele strategice - video

Istoricul Alin Ciupală a demontat unul dintre miturile care circulă despre România, din punct de vedere istoric. 

Istoricul şi profesorul universitar doctor Alin Ciupală a demontat, în cadrul unui interviu acordat DC News, unul dintre miturile care marchează istoria ţării noastre, şi anume acela că România a trădat Germania. Iată cum a explicat Alin Ciupală deciziile luate de către România şi care a fost contextul în care s-au luat acestea.

"Cred că această idee pleacă, de multe ori, de la faptul că istoria este văzută din prisma învingătorilor, a celor care reuşesc să-şi impună, într-un fel sau altul, voinţa. Istoricii nu reuşesc, întotdeauna, să se detaşeze de această presiune culturală. Pentru că, după părerea mea, România nu a trădat pe nimeni în momentul în care s-a luat decizia intrării în Primul Război Mondial dintr-un motiv foarte simplu: România nu a făcut altceva decât să-şi urmărească interesele strategice. Şi nu înţeleg de ce putem recunoaşte aceste interese strategice atunci când vorbim de marile puteri şi nu putem să recunoaştem acelaşi lucru în cazul statelor mai mici ca, de exemplu, România. Cei care susţin ideea trădării României folosesc ca principal argument tratatul de alianţă care există încă din anul 1883 între România, Austro-Ungaria, Germania şi celelalte puteri care au constituit părţi ale unei alianţe politico-militare cunoscută sub numele de „Puterile Centrale”.

România nu a trădat, din mai multe motive: nu face altceva decât ca, atunci când este pusă în faţa unei realităţi politice şi militare cu totul deosebite, izbucnirea războiului, să-şi evalueze interesele sale în zona sud-estului Europei şi în Europa, în general. În al doilea rând, tratatul invocat de adepţii trădării României este un tratat defensiv, iar părţile contractante erau obligate să se anunţe reciproc în cazul în care intervenea o problemă. În momentul în care Austro-Ungaria şi apoi Germania încep prima conflagraţie mondială nu au socotit de cuviinţă să-şi informeze aliatul de aceste decizii extrem de importante", a explicat istoricul Alin Ciupală. 

Urmăreşte, aici, declaraţiile lui Alin Ciupală:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel