Tradiţia brânzei de burduf în scoarţă de brad ne lasă fără păduri - GALERIE FOTO

Scoarța de brad în care se bagă brânza de burduf se obține de la brazi în vârstă de 20-25 de ani. Brazii lăsați fără scoarță se usucă în totalitate. Deși există și alte metode de obținere a aceluiași gust, nimeni nu renunță la tehnica ce duce la decimarea pădurilor.

Brânza de burduf  în scoarță de brad este un sortiment de brânză pregătită de țăranii din zona Bran si împrejurimile Brașovului. Autoritățiile se zbat să omologheze acest sortiment ca un produs 100% românesc. Apectul rustic, gustul si aroma acestui sortiment de brânză sunt deosebite, cea ce si explică succesul ei pe piața națională si la târgurile internaționale de profil.

Dar puțini stiu că recoltarea scoarței de brad se face de pe brazii în vârstă de 20-25 de ani si această recoltare duce la uscarea brazilor în proporție de 100%. Pădurile din jurul Branului si împrejurimile Brasovului sunt pline de brazi uscați.

Vina este împărțiă. La fel de vinovați sunt ciobanul, comerciantul, dar și cumpărătorii, care nu fac altceva decât să finanțeze distrugerea pădurilor. Brânzei de burduf i se poate da aroma de brad si prin păstrarea ei în ace de brad sau în rumeguș de brad, dar aceste tehnici de preparare nu dau asa de bine la cumpărători.

Iată ce se întâmplă cu pădurile de brazi:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel