SÂNZIENE. Tinerii duc mai departe tradițiile, iar în mai multe zone din țară se sărbătoresc Sânzienele.
Seara de dinaintea sărbătorii Sânzienelor este una specială pentru comunităţile de la poalele Munţilor Rodnei din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde tinerii se adună pe coline, în jurul focului, împletesc cununi de flori şi, astfel, duc tradiţiile mai departe, scrie Agerpres.
Focurile de Sânziene, menite să îi ocrotească pe tineri de rău, sunt obiceiuri ce se păstrează în comunele Rodna şi Maieru, iar fetele nemăritate încă mai cred că pot să îşi viseze ursitul în noaptea de dinaintea sărbătorii, dacă îşi pun busuioc sub pernă, după cum ne explică Ileana Domide (66 ani), creator popular din Rodna.
"Seara, înainte de ziua Sânzienelor, se face un foc. Tinerii se duc acolo, în jurul focului, împletesc florile frumos şi le aruncă peste foc florile acelea. O distracţie mai mult, dar se mai păstrează încă obiceiul aiesta. Fetele care nu-s căsătorite împletesc cununa, o aruncă şi pe casă - încă se mai păstrează, nu foarte mult, dar încă se mai păstrează de Sânziene şi asta. Celea care erau înaintea noastră mai ştiau că Sânzienele te ajută să îţi găseşti ursitul, că ziceau că trebuie să îţi pui busuioc sub perină, să îţi pui gând înainte de Sânziene, în seara aceea, să vezi cine ţi-i ursitul. Îi fain să se întâlnească tinerii împreună şi să socializeze", a declarat Ileana Domide, pentru Agerpres.
Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este prilej de a scoate costumele populare şi iile din lăzile de zestre, la fel cum se întâmplă de Crăciun, de Bobotează, de Paşti şi de Rusalii.
Potrivit Oltiţei Dănilă (68 ani), creator popular din comuna Şanţ, cererile pentru piese din costumul popular au început să crească în ultimii ani, în special pentru cămăşi şi ii.
"Acuma, de vreo câţiva ani, s-o luat lumea din nou să îşi facă. Noi avem şi vechi, de când eram fată, am de la mama rămase vechi, dar reuşim să facem modele de pe acelea vechi, să le transcriem, să le transpunem pe pânza din zilele noastre şi să realizăm, cu aceleaşi modele care erau în vechime, să le punem să le înnoim. Că-s mai gălbinite, că-s mai aşa, dar, ca şi format, ca şi piesă de rezistenţă, rămân aceleaşi", a explicat Oltiţa Dănilă.
Sânzienele şi Ziua Universală a Iei vor fi sărbătorite, joi, şi la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, unde vor fi expuse piese de îmbrăcăminte din patrimoniul instituţiei, iar creatorii populari vor dialoga cu participanţii pe tema costumului popular românesc.
De asemenea, în curtea muzeului vor fi organizate momente artistice cu cântece şi jocuri tradiţionale şi un atelier de împletit coroniţe din sânziene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci