Tradiții de Paște. Ce este interzis să faci în prima zi de Paște

Foto Ilustrativ/Pexels Polina Tankilevitch
Foto Ilustrativ/Pexels Polina Tankilevitch

De menționat este că în tradiția ortodoxă, începutul sărbătorii e marcat odată cu postul de șapte săptămâni, iar la Înviere trebuie să îmbraci o haină nouă.

Publicitate

Conform tradițiilor, în ziua de Paște nu ai voie să dormi, deoarece superstițiile spun că vei fi somnoros și în restul anului și vei avea ghinion. Viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă și te va prinde ploaia de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

De asemenea, nu trebuie să arunci nici lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, ci este bine să o ai în casă. Ea trebuie aprinsă în caz de boală, de calamități naturale, de supărări, potrivit tradiției populare.

În dimineața de Paște este bine să privești prima oară într-un vas cu apă neîncepută, deoarece se spune că vei avea vederea bună în restul anului.

Este bine să te speli pe față cu apă neîncepută, dintr-o cană nouă, în care s-a pus un ou roșu, unul alb, un bănuț de argint și un fir de iarbă verde, toate semne ale sănătății, prosperității și sporului.

Nu ai voie să mănânci oul cu sare în ziua de Paști, se spune că transpiri tot anul, iar pasca, crucea de pe ea ori anafura sunt considerate leac, motiv pentru care se păstrează bucăți din ele peste an.

La masa de Paște trebuie să mănânci mai întâi un ou, crezându-se astfel că el aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi pește și pasăre, pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea.

Apoi, se spune că cu cine ciocnești ouăle vopsite în ziua de Paști, te vei întâlni și pe lumea cealaltă, iar dacă păstrezi un ou roșu vreme de 40 de zile după Paște și el nu se strică, o să ai noroc tot anul.

De Paște se așează o bucățică de fier sub prag, ca o protecție pentru casă. Dacă prima persoană care îți intră în casă este bărbat, o să ai noroc tot anul.

Se crede că de Paște cerurile se deschid, permițând sufletelor celor morți să se întoarcă acasă, ca să le protejeze pe rudele dragi.

Se mai spune și că cei care mor în duminica de Paști sunt scutiți de Judecata divină, iar sufletele lor ajung direct în rai. Copiii născuți de Paști sunt binecuvântați, au o viață luminată și presărată cu noroc toată viața, potrivit Playtech.

 

În Moldova, în dimineața de după noaptea Învierii, se pun un ou roșu și unul alb într-un bol cu apă care trebuie să conțină monede, iar copiii trebuie să-și clătească fața cu apă și să-și atingă obrajii cu ouăle pentru a avea un an bogat. De asemenea, un alt obicei este că oul de Paște trebuie mâncat, iar cojile trebuie aruncate neapărat pe drum.

 

În Transilvania există obiceiul cunoscut sub numele de ”stropit”. Astfel, băieții merg în familiile unde există o fată sau mai multe, pe care le stropesc cu parfum ”ca să nu se vrăjească”. El se mai păstrează și azi și este un bun prilej de întâlnire cu prietenii.

În jurul Brașovului se face o petrecere la care se adună toată comunitatea și se face obiceiul cu aruncarea buzduganului.

În Câmpulung Moldovenesc, în zorii zilei de duminică, credincioșii ies în curtea bisericii, se așază în formă de cerc, cu lumânările aprinse în mână, și îl așteaptă pe preotul care să sfințească și să binecuvânteze bucățele din coșul pascal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel