Tradiții de Paște din Țara Moților. Datini păstrate din generație în generație

Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels / Postul Paștelui 2022
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels / Postul Paștelui 2022

Obiceiuri de Paște din Ţara Moţilor. După ce treci de cumpăna munților, pe valea Arieșului, oamenii păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile.

În Țara Moților, obiceiurile din noapte de Paște se păstrează după datini. Toaca de la biserică este dusă la cimitir, unde este păzită me niște flăcăi. Dacă se constată că nu au pazit-o bine sau dacă a fost furată, a doua zi sunt pedepsiți să dea o masă intinsă pentru „hoți” și pentru „păgubași”.

În schimb, dacă tinerii izbutesc, esti sunt cei care vor beneficia de ospăț. 

Pușcatul cu carbit

Și la Roșia Montană traditia se păstrează cu sființenie. Semnificația pușcatului cu carbit este reprezentată de alungarea raului pentru a intampina Invierea Domnului cum se cuvine.

Obiceiul este practicat din generație in generație de tinerii din comună, care se adunăin Noaptea Invierii.

Peste 100 kg de carbit, 30 țevi de 3-4 lungime și cauciucuri sunt amplasate pe dealul din apropiere pentru a intretine focul toata noaptea si a întreține voia buna.

La ora 00:00, se pușcă toate țevile în același timp, astfel că senzația și zgomotul te cutremura până în adâncul sufletului.

Ciocnitul ouălor

Vopsitul ouălor este o datină indiferent de zonă, iar ciocnitul acestora semnifică sacrificiul divinității și se face dupa reguli precise, potrivit creștinortodox.ro: persoana mai în vârstă (de obicei bărbatul) ciocnește capul oului, de capul celuilalt ou, în timp ce rostește cunoscuta formulă “Hristos a înviat”, la care se raspunde “Adevărat a înviat”.

Țăranii noștri au obiceiul ca, în dimineața din duminică Paștelui, să-ți spele fața cu apă nouă sau apă neînceputa în care pun un ou roșu, având credința că astfel vor fi tot anul: frumoși si sănătoși ca un ou roșu. După consumarea oualelor, cojile roșii sunt păstrate pentru a fi puse în brazde, la arat, crezându-se astfel că pământul va da rod bun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel