Prima mare sărbătoare din Calendarul Ortodox 2025 este dedicată Sfântului Vasile. Află ce tradiții și obiceiuri să urmezi pe 1 ianuarie pentru a avea un an plin de noroc!
Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit pe 1 ianuarie, a trăit în secolul al IV-lea (330-379) și a fost un important arhiepiscop și teolog al Bisericii Ortodoxe. Este considerat unul dintre cei trei mari arhiepiscopi ai Bisericii Ortodoxe, alături de Grigore de Nazianz și Ioan Gură de Aur. Născut în Pont și decedat la Cezareea, Sfântul Vasile provenea dintr-o familie creștină renumită, tatăl său fiind un învățător apreciat, iar sora sa Macrina și fratele Grigore din Nyssa au fost, de asemenea, canonizați.
El a promovat credința ca mijloc de unire cu Dumnezeu și de apropiere de asemănarea divină. Sfântul Vasile a murit la doar 49 de ani, posibil din cauza unei afecțiuni grave a ficatului.
Cunoscut pentru grija față de cei nevoiași, el a fost primul ierarh care a înființat aziluri, spitale, leprozerii și centre de reabilitare pentru femeile marginalizate. Moștenirea sa spirituală și socială rămâne esențială pentru Biserica Ortodoxă.
Conform tradiției populare, Sfântul Vasile s-a rugat lui Dumnezeu pentru o zi, iar acesta i-a dat prima zi a anului. Bucuros, Sfântul Vasile a legat o crenguță de busuioc de un clopoțel și a rostit urări bune către Dumnezeu, explicându-se astfel obiceiul de a ura pe 1 ianuarie.
De Sfântul Vasile, pentru noroc pe tot parcursul anului, se recomandă să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui sărac.
Dacă te ștergi pe față cu un prosop în care ai pus un ban de aur sau argint, vei avea sănătate pe tot parcursul anului. Dacă dormi în această zi, vei fi leneș tot anul.
În ziua de 1 ianuarie, fetele nemăritate împletesc crenguțe de măr, pe care adaugă busuioc, o batistă, mărgele și un inel, apoi le ascund afară. Conform tradiției, dacă găsesc crenguțele acoperite de brumă a doua zi, se vor căsători cu un bărbat înstărit; altfel, vor avea un soț mai sărac.
În ziua de Anul Nou, tradiția spune că fiecare familie trebuie să fiarbă un cap de porc pentru a asigura un an plin de belșug.
Copiii merg cu sorcova din casă în casă, urându-le oamenilor sănătate și prosperitate.
Se crede că primele cuvinte spuse în dimineața de 1 ianuarie influențează întreaga atmosferă a anului. De aceea, este bine să spui ceva pozitiv.
Conform unei superstiții populare, persoana care vine în vizită de Sfântul Vasile va influența starea omului pe tot parcursul anului, fie că este bogat sau sărac. Se crede că persoanele cu părul blond sau roșcat aduc ghinion, în timp ce persoanele brunete aduc noroc. De asemenea, dacă primul vizitator este bărbat, anul va fi plin de noroc, iar dacă este femeie, se spune că va aduce ghinion.
Este bine să eviți să dai cu împrumut bani sau alte lucruri în această zi, pentru a nu risca să „dai norocul din casă”.
Purtarea de haine noi sau de culoare roșie simbolizează norocul și prosperitatea.
De ce trebuie să meargă fetele în cotețul porcilor
Există o superstiție care spune că o fată care dorește să afle când se va căsători trebuie să meargă în cotețul porcilor sau în grajdul vitelor. Aici, ea trebuie să dea cu piciorul într-un porc sau într-o vită, rostind cuvintele: „hui etimp” (anul acesta), „hui atimp” (anul viitor), „hui dincolo deatimp” (în al doilea an). Dacă porcul grohăie și vita se mișcă la prima strigare, fata se va căsători în curând; dacă răspund la a doua sau a treia strigare, căsătoria va avea loc într-un an sau doi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News