EXCLUSIV  StiriDiaspora.ro organizează a doua ediție a dezbaterii "Tradiții românești în diaspora"

Agerpres
Agerpres

ȘtiriDiaspora.ro va organiza a doua ediție a dezbaterii ,,Tradiții românești în diaspora’’ în data de 19 IULIE 2024, în sistem hibrid, începând cu ora 13:00 (ora locală a României).

Vineri, începând cu ora 13.00, ȘtiriDiaspora.ro organizează dezbaterea "Tradiții românești în diaspora - Ediția II". Evenimentul se va desfășura în sistem hibrid și va fi transmis LIVE pe platformele DCNewsTV, DCNews și ȘtiriDiaspora. 

ȘtiriDiaspora.ro organizează a doua ediție a dezbaterii "Tradiții românești în diaspora", din cadrul proiectului "TRADIȚII ROMÂNEȘTI ÎN DIASPORA", în data de 19 iulie 2024, în sistem hibrid, începând cu ora 13:00 (ora locală a României). Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele DCNewsTV, DCNews și ȘtiriDiaspora, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora.

Dezbaterea va fi moderată de Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct ȘtiriDiaspora, iar Flaviu Predescu, scriitor și realizator emisiuni DC News și ȘtiriDiaspora, va avea cuvântul de deschidere. Dezbaterea își propune să abordeze teme precum importanța tradițiilor românești în cele mai mari comunități de români din diaspora, rolul bisericilor românești din diaspora în conservarea și promovarea tradițiilor, importanța slujbelor religioase și a sărbătorilor tradiționale, dar și provocările și oportunitățile privind menținerea tradițiilor românești într-un mediu cultural diferit.

Totodată, vom vorbi despre școlile duminicale, dar și despre implicarea instituțiilor culturale și a organizațiilor din diaspora în susținerea și promovarea tradițiilor românești.

                                                           

Youtube video image

TEME DE DEZBATERE

Importanța tradițiilor românești în cele mai mari comunități de români din diaspora

Cum sunt păstrate și transmise tradițiile românești către generațiile românilor născuți în diaspora

Rolul bisericilor românești din diaspora în conservarea promovarea tradițiilor

Importanța slujbelor religioase și a sărbătorilor tradiționale

Provocări și oportunități privind menținerea tradițiilor românești într-un mediu cultural diferit

Rolul școlilor duminicale și a cursurilor organizate de biserici privind transmiterea valorilor și tradițiilor românești din generație în generație

Cum contribuie tradițiile la menținerea unui sentiment de apartenență și identitate în rândul românilor de pretutindeni

Implicarea instituțiilor culturale și a organizațiilor din diaspora în susținerea și promovarea tradițiilor românești

Cum contribuie autoritățile românești în eforturile privind conservarea și promovarea tradițiilor românești în diaspora?

Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.



LISTĂ INVITAȚI

CUVÂNT DE DESCHIDERE:

Flaviu PREDESCU, Scriitor și realizator emisiuni DC News și Știri Diaspora

INVITAȚI

Ioan VULPESCU, Vicepreședinte Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masa, Camera Deputaților

Marius-Ștefan CIULU, Inspector eparhial Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul Patriarhia Română

Maria Floarea POP, Director Institutul Cultural Român din Madrid

Gheorghe MILITARU, Preot Paroh Parohia Ortodoxă Română „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Roma – Ostia și Vicar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Dinu GÎNDU, Director Institutul Cultural Român de la Lisabona

Ana-Maria FLEGLER, Președinte Asociația Germano – Română Litera Bruchsal

Paul Iulius NEGOIȚĂ, Preot Parohia ,,Sf. Apostol Andrei" din Buzău

Laura Cătălina DRAGOMIR, Purtător de cuvânt Casa Română de Cultură Getafe din Madrid

Nicolae CHILCOS, Protopop al Protopopiatului Sicilia și Preot Paroh al Parohiei "Sf. Cuvioasă Melania Romana" din Ragusa

Daniel CORÎU, Preot Paroh Parohia Ortodoxă Română "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Tokyo

Dana MOLDOVEANU BRANDES, Președinte Asociaţia Vorbitoarelor de Română pentru Interacţiune şi Socializare din Luxemburg

Cristian STÎNCANU, Director Executiv Organizația Non-profit ,,My Romania Community’’

George VÂLCU, Preot Paroh Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Antwerpen, Belgia

CONCLUZII & ÎNCHEIERE CONFERINȚĂ:

Luiza DICULESCU, Jurnalist și Responsabil comunicare Grupul Vatra din Torino

Contextul unei dezbateri importante pentru românii din străinătate
 

În ultimii ani, diaspora românească s-a extins considerabil. Pentru românii din diaspora sentimentul de dor de casă este de cele mai multe ori copleșitor. Tradițiile și obiceiurile românești, precum sărbătorile religioase, obiceiurile folclorice, gastronomia, dansurile și meșteșugurile capătă frumusețe tocmai prin multitudinea datinilor, credințelor și obiceiurilor strămoșești, având puterea, alături de limbă, să aducă laolaltă românii, indiferent de zona geografică de proveniență, pentru a-i face să se bucure împreună și pentru a își alina dorul de locurile și oamenii dragi.

De-a lungul timpului, românii de pretutindeni au devenit tot mai conștienți privind atât importanța păstrării tradițiilor și obiceiurilor, cât și de necesitatea de a le transmite viitoarelor generații, însă adesea este pusă în fața provocărilor legate de conservarea identității culturale într-un mediu multicultural.

În acest context, bisericile românești din diaspora joacă un rol esențial în menținerea și promovarea tradițiilor românești în comunitățile de români din străinătate servind nu doar ca lăcașuri de cult, ci și ca spații unde comunitățile de români se reunesc pentru a celebra evenimente importante, pentru a desfășura activități culturale și educative și pentru a păstra vie limba și tradițiile. Prin organizarea de slujbe religioase, prin sărbătorile tradiționale, precum Paștele și Crăciunul, festivalurile culturale, cursurile de limbă română și activitățile dedicate copiilor, bisericile contribuie semnificativ la menținerea unui sentiment de apartenență și identitate națională. De asemenea, tradițiile îi ajută pe românii de pretutindeni să-și mențină legătura cu rădăcinile atât culturale, cât și religioase și să transmită valorile și obiceiurile din generație în generație.

Autoritățile române joacă un rol important în sprijinirea comunităților românești din diaspora în eforturile lor de a promova și păstra tradițiile și cultura națională.

Scopul dezbaterii este de a promova tradițiile românești în diaspora, de a sprijini românii de pretutindeni să redescopere tradițiile, dar și de a crea un climat de permanent dialog și comunicare între autoritățile din România, laice și bisericești cu românii din diaspora privind conservarea tradițiilor și menținerea identității culturale. Dezbaterea va oferi un cadru oportun pentru a împărtăși experiențe, a identifica bune practici și a găsi soluții pentru provocările comune cu care se confruntă românii din diaspora în ceea ce privește păstrarea tradițiilor.

Începând cu luna iunie 2024, Știridiaspora.ro a inițiat o serie de dezbateri pe tema tradițiilor românești în diaspora, parte integrată a proiectului „Tradiții românești în diaspora”, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. A doua ediție a dezbaterii se va concentra pe rolul bisericilor în promovarea și conservarea tradițiilor românești evidențiind importanța lor ca centre culturale și comunitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel