Ziua Victoriei asupra fascismului a fost sărbătorită luni la Moscova printr-o paradă militară, eveniment care, prin grandoarea sa, întăreşte spiritul poporului rus şi-i alimentează an de an, de la sfârşitul războiului, mândria de naţiune învingătoare.
Principalale instantanee din Piaţa Roşie pregătită de spectacol dis-de-dimineaţă: 20.000 de militari încolonaţi de o parte, publicul - în cea mai mare parte veterani cu pieptul plin de decoraţii - aşezat în tribune - de altă parte. Aproximativ 500 de jurnalişti ruşi şi străini nu-şi află locul în căutarea unui unghi prielnic pentru captarea imaginilor. Deodată, între ei apare cunoscutul regizor Nikita Mihalkov, un protejat al regimului, în a cărui filmografie peliculele despre război ocupă un loc aparte. Geniul filmului rus se declară bucuros că tradiţia paradelor dăinuie pe tot cuprinsul Rusiei şi subliniază importanţa lor în memoria colectivă.
Când ceasul din turnul Spasski al Kremlinului bate ora zece, un fior străbate Piaţa Roşie. Spectacolul începe. Ministrul apărării, dintr-un automobil decapotabil, salută detaşamentele de militari, care îi răspund cu un "Uraaa" prelung, ce aminteşte de atacul însufleţit al soldaţilor... din filmele sovietice.
Urmează imnul de stat al Federaţiei Ruse, acelaşi din 1943. Militarii adoptă o poziţie demnă, veteranii se ridică, un jurnalist rus îşi scoate şapca. Se intonează "Uniune trainică a republicilor libere...", versuri ce nu mai corespund realităţii, dar care îi emoţionează în continuare pe ruşi, ce se hrănesc şi astăzi cu sevele istoriei de odinioară.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin, aflaţi într-un balcon de-asupra mausoleului lui Lenin, scrutează de sus Piaţa Roşie, privirea lor reflectată pe un ecran mare imprimă spectacolului demnitate, respect.
Apoi, liderul de la Kremlin rosteşte un scurt discurs, în care, prin tradiţie, se adresează cu precădere veteranilor, dar găseşte şi un fir prin care să-şi ancoreze mesajul în prezent. "Aţi ştiut ferm pentru ce aţi luptat şi pentru ce şi-au dat viaţa camarazii voştri pe câmpurile de luptă : libertate individuală, demnitate pentru ţară şi liniştea casei, ceea ce reprezintă lucruri de preţ pentru fiecare dintre noi şi ne face să fim o naţiune unită", le-a transmis Medvedev veteranilor.
Citeşte şi:
Rusia sărbătorește Ziua Victoriei – GALERIE FOTO
Evenimentul continuă cu defilarea militarilor. O voce sonoră comentează pentru public: "traversează Piaţa Roşie unitatea..., condusă de generalul...". Dar în acest spectacol cuvintele trec neauzite. Pasul cadenţat al militarilor pe pavaj, încordarea cu care îşi strâng armele în mână vorbesc de la sine. Sunt mulţi, fiecare unitate cu uniforma sa... Medvedev îi cuprinde patern cu privirea, zâmbeşte cu o mândrie reţinută, ca şi cum toţi aceşti dârji fii ai patriei sunt şi ai lui cumva.
Vine rândul tehnicii militare - peste 100 de unităţi. Startul îl dau maşinile "Tigr". Muzica interpretată de o orchestră formată din 1.500 de persoane, este înăbuşită de un huruit supărat, piaţa se umple de fum şi de miros de combustibil ars - apar tancurile T-90. Spre deliciul publicului, mai sunt prezentate rachete Topol-M, sisteme antirachetă S-400, "care nu au analog în lume", sisteme Iskander -M până la complexe antiaeriene Panţir-S1, sisteme de rachete Buk-M2 şi sisteme de lansare Smerci.
Zborul a cinci elicoptere fluturând de pe cerul Pieţei Roşii drapelele Rusiei, forţelor militare, trupelor terestre, spaţiale şi flotei militare încheie parada. 63 de minute de ritm, armonie, grandoare. "Militarii ruşi au susţinut cu responsabilitate examenul în faţa patriei", concluzionează vocea anonimă. Piaţa devine un du-te-vino de cetăţeni ruşi, bucuroşi că şi-au confirmat încă o dată destinul de învingători, relatează Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu