Traficant de fildeş, condamnat la închisoare pe viaţă

Pxhere
Pxhere

Un traficant care se afla în posesia a 10 kilograme de fildeş în momentul arestării sale a fost condamnat de un tribunal din Uganda la închisoare pe viaţă, cea mai grea pedeapsă pronunţată vreodată într-un astfel de caz, a anunţat Agenţia naţională de conservare a naturii.

Într-un comunicat publicat vineri, directorul executiv al Autorităţii ugandeze pentru fauna sălbatică (UWA), Sam Mwandha, a salutat hotărârea curţii drept o "decizie istorică în lupta împotriva comerţului ilegal cu animale sălbatice", relatează AFP. Acuzatul, Pascal Ochimba, care a fost arestat pe 18 ianuarie în capitala Kampala, avea în posesia sa două bucăţi de fildeş de elefant, cu o greutate de 9,55 kg.

Judecătoarea Tribunalului pentru Servicii Publice şi Faună, Gladys Kamasanyu, a declarat că bărbatul era un "recidivist, fiind inculpat în 2017 pentru două capete de acuzare de deţinere ilegală de specii protejate şi condamnat de aceeaşi instanţă", a precizat UWA. El a executat atunci 18 luni de închisoare pentru deţinerea ilegală a patru bucăţi de fildeş şi o piele uscată de okapi.

Ţară fără ieşire la mare din Africa de Est, Uganda este renumită ca punct de tranzit pentru traficul cu specii de animale pe cale de dispariţie, între care coarne de rinocer, solzi de pangolin şi colţi de elefant. Populaţia de elefanţi din Africa a fost decimată în ultimele decenii de braconaj, care alimentează comerţul cu fildeş în principal către Asia, unde colţii de elefant sunt folosiţi în medicina tradiţională şi ca ornament. Comerţul ilegal cu fildeş este considerat a treia cea mai profitabilă formă de trafic după droguri şi arme.

Cadrul juridic internațional și al UE care reglementează comerțul cu fildeș

Atât elefantul african Loxodonta africana, cât și elefantul asiatic Elephas maximus sunt incluși în anexele la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES), care reunește 183 de părți, inclusiv UE și toate statele sale membre. În cadrul actualului regim CITES, comerțul internațional cu fildeș (2) este interzis, cu excepții strict limitate (în special pentru articolele dobândite înainte de data la care dispozițiile CITES au devenit aplicabile fildeșului). Convenția CITES nu reglementează comerțul intern cu fildeș.

Convenția CITES este pusă în aplicare în UE prin intermediul Regulamentului (CE) nr. 338/97 și al regulamentelor conexe ale Comisiei (Regulamentele UE privind comerțul cu specii sălbatice de faună și floră). În cazul fildeșului de elefant [ca și al altor specii enumerate în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 338/97], UE a adoptat în plus măsuri care sunt mai stricte decât dispozițiile CITES. În consecință, schimburile comerciale cu fildeș sunt strict reglementate în UE prin intermediul Regulamentelor UE privind comerțul cu specii sălbatice de faună și floră, iar operațiunile cu fildeș, în și din UE, în scopuri comerciale sunt în general interzise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel