Mihail Sadoveanu a trăit o dramă personală, în timpul războiului. Intervenția sa pe lângă generalul Nicolae Macici este povestită într-un volum de amintiri al matematicianului Constantin Ottescu. Din păcate, pentru scriitor, rezultatul a fost tragic.
[caption id="attachment_350608" align="alignnone" width="640"] Mihail Sadoveanu, alături de Maria Tănase[/caption]Profesorul Ottescu povestește cum a discutat cu Sadoveanu tatăl său, un demnitar din perioada interbelică. Marele scriitor obișnuia să joace șah cu fostul prefect și ministru de Interne, Nicolae Ottescu. Sadoveanu a venit la conacul familiei Ottescu, din Alexandria, și l-a rugat pe ministru să intervină pe lângă generalul Nicolae Macici, care conducea operațiunile de pe Frontul de Est. Fiul scriitorului se afla pe front, în linia întâi, iar Sadoveanu ar fi vrut, conform profesorului Ottescu, să-l aducă într-o zonă mai sigură. Macici s-ar fi întâlnit cu scriitorul, două zile mai târziu, iar fiul lui Sadoveanu a fost, ulterior, detașat în Crimeea. ”Dar, tocmai acolo s-au dat acele lupte crâncene despre care a scris și la care a participat și Brejnev. Tocmai în Crimeea s-a declanșat iadul. Și fiul lui Sadoveanu a murit acolo”, scrie Ottescu.
Liviu Ciulei, acuzat că a omorât o actriță
Matematicianul Constantin Ottescu a publicat, la Editura Istros, din Brăila, o cronică a celor 60 de ani pe care i-a petrecut în șa. Pasionat de hipism, profesorul Ottescu reușește să consemneze pentru istorie epoca de glorie a curselor de cai, perioada războiului, comunizarea forțată și coșmarul colectivizării. Volumul ”În galop de cai prin ani” pleacă de la evocarea experiențelor hipice ale profesorului, dar, pe lângă descrierea cailor care i-au marcat viața, acesta împărtășește cititorilor o serie de istorii personale, extrem de interesante, mai ales că implică oameni politici sau de cultură din familiile Ottescu, Noica și Ciulei. Antreprenorul Liviu Ciulei, tatăl marelui regizor, este acuzat de moartea actriței Tita, fata secretarului PCR Gheorghe Cristescu. Evident, Ciulei câștigă procesul, dar scena memorabilă are loc peste câțiva ani. Inginerul vine în vizită la familia Ottescu chiar în ziua în care se descoperă că o servitoare a otrăvit mai multe persoane. Această femeie fusese și angajata actriței, dar Ciulei refuză să redeschidă procesul. ”De ce ? Am fost achitat”, a răspuns inginerul.
A tras în oameni ”just for fun”
Sunt, de asemenea, descrise cu veritabil talent literar întâmplări din timpul războiului. Memorabile sunt scena bombardamentului din 1944, a cutremurului sau a intrării trupelor sovietice în țară.
Profesorul Ottescu nu are partipriuri, amintind și excesele americanilor, nu doar ale rușilor. Astfel, el povestește cum un pilot american ce atacase civilii aflați pe drum este prins după ce îl doboară antiaeriana. Pilotul recunoaște că a tras în oameni ”just for fun”.
Rușii scuipă pe ”conservele de mazăre”
Rușii, pe de altă parte, ajung în 1944 la conacul familiei Ottescu și cer vin. Într-o inspecție, în pivniță, un soldat al Armatei Roșii vede ”rastelurile” cu vin de colecție și întreabă ce sunt. Conserve de mazăre, răspunde administratorul fermei, la care rusul scuipă scârbit și pleacă, fără să mai verifice.
Cartea ”În galop de cai prin ani”, a cărei publicare a fost posibilă prin contribuția lui Cristian Scafa, alt mare pasionat al sporturilor hipice, face o descriere exactă a curselor de cai și a raselor din România. Sunt consemnate și eforturile de revigorare a acestui sport, după 1989, în special munca inginerului Ilie Georgescu, membru Jockey Club.
Vezi cronica de la ProTv a cărții ”Un galop de cai prin ani”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News