Medicul primar urgențe și deputatul Tudor Ciuhodaru a transmis sfaturi cu privire la ce trebuie să faceți în cazul în care sunteți surprinși de avalanșă, dar și cum să acordați primul ajutor.
”Dacă sunteţi surpinşi de o avalanşă:
1. Protejaţi-vă. Renunţaţi imediat la obiectele ce vă pot provoca traumatisme sau îngreuna mişcările (piolet, rucsac, echipamente sportive) şi ,,descălţaţi" schiurile sau placa (cu excepţia cazurilor speciale când puteţi încerca o iesire rapidă cu ele spre lateral, mai ales atunci când avalanşa e spontană şi umedă şi vine de sus) şi acoperiţi faţa cu fularul;
2. Îndepărtaţi-vă. Dacă avalanşa începe chiar sub picioarele dumneavoastră, încercaţi să ajungeţi mai sus sau macăr lateral de porţiunea în care zăpada începe să o ia la vale.
3. Rămâneţi în zona accesibilă (cât mai aproape de suprafaţă şi de margine în timpul curgerii). Şansele de reuşită cresc la avalanşe mici sau lente sau în plăci. Recomandarea de a încerca mişcări de înot e controversată.” transmite medicul Tudor Ciuhodaru.
Primul ajutor, autosalvarea
El explică și-n ce ar trebui să constate primul ajutor: ”Primul ajutor a celor prinşi sub zăpadă constă în măsuri de autosalvare ce au drept scop imediat asigurarea oxigenului şi eventuala degajare din zăpadă.
1. Calmul este esenţial! Nu ţipaţi şi nu vă agitaţi haotic. Vă veţi consuma energia şi rezerva de aer.
2. Când percepeţi oprirea încercaţi să creaţi cu braţele o pungă cât mai mare de rezervă cu aer în jurul capului prin ghemuire şi detentă bruscă.
3. Stabiliţi şansele de autodegajare prin mişcarea membrelor pentru a vedea dacă avalanşa s-a ,,betonat" şi eventual pentru a crea cu mâinile un orificiu pentru respiraţie.
4. Începeţi autodegajarea doar după ce stabiliti poziţia în care vă aflaţi şi direcţia în care veţi săpa. După antrenarea în avalanşă percepţia poate fi perturbată de mulţi factori. Folosiţi şnurul de la geacă sau orice alt obiect. Gravitaţia vă va indica direcţia. Unii recomandă să scuipaţi.
5. Chemaţi ajutoare. Zăpada este fonoizolantă dar permite să se audă slab suntele înalte, produse de fluier sau ţipete, chiar de la adâncime. Puteţi încerca utilizarea staţiei sau a telefonului.”
Primele 15 minute, esențiale pentru viață
Tudor Ciuhodaru mai explică: ”Degajarea unei victime îngropate trebuie să se facă rapid, începând cu capul, având grijă la eventuală existenţă a unei fracturi de coloana cervicală şi continuând cu toracele, pe cât posibil din lateral şi nu de sus pentru a evita reîngroparea şi asfixia. Şansele depind de rapiditatea intervenţiei. 90% din victime supravieţuiesc dacă primul ajutor este acordat în primele 15 minute, dar după o oră numărul supravieţuitorilor se reduce la jumătate. Aproximativ o treime din victimele avalanşelor nu supravietuiesc datorită politraumei produsă prin lovirea de copaci sau stânci ori pur şi simplu pentru ca nu pot iesi de sub zăpadă şi sunt afectaţi de hipoxie şi hipotermie. Cautarea şi degajarea din avalanşă trebuie organizată şi executată foarte rapid şi corect, altfel nu mai e salvare ci, la fel ca în Apuseni şi Siutghiol, mai probabil doar recuperare de cadavre.”
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News