Președintele României, Traian Băsescu, a decis, luni, în urma examinării, să nu aprobe legea pentru modificarea statului parlamentarilor, trimițând-o Parlamentului României, se arată într-un comunicat al președinției.
Într-o analiză în patru puncte, președintele prezintă cauzele ce l-au determinat să respingă privilegiile demnitarilor din legislativ.
”Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 4 februarie a.c., cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, pe care a trimis-o Parlamentului României, în temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţia Românie”, se arată în comunicat.
Președintele motivează că legea ar fi trebui să fie prezentată anterior societății civile și a ”instituțiilor competente în domeniu.” Pe Traian Băsescu l-a nemulțumit și articolul IV din noul act normativ, care spune că atunci când noua lege va intra în vigoare, toate prevederile contrare se abrogă. Șeful statului consideră că se cere ”clarificarea de către legiuitor a acestor dispoziţii şi stipularea lor în lege cu claritate şi cu evitarea paralelismelor legislative, astfel cum impun normele de tehnică legislativă prevăzute de Legea nr. 24/2000 şi cum se reţine în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. ”
Traian Băsescu susține că un articol din noua lege ar putea să submineze autoritatea Agenției Naționale de Integritate. Președintele consideră că datorită sancționării disciplinare a unui parlamentar aflat în conflict de interese doar după hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă, ”se va ajunge din nou la situaţia mai sus arătată, în care va fi lipsit de efecte raportul Agenţiei Naţionale de Integritate care nu este confirmat de o hotărâre judecătorească întrucât nu a fost contestat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu