Decizia Curții Constituționale în cazul alegerilor locale a descumpănit PNL, dar nu pare să-l fi luat pe nepregătite pe Traian Băsescu. În urmă cu o săptămână, liderul PMP avansa scenariul potrivit căruia CCR va permite Guvernului să dea OUG pentru organizarea a două tururi de scrutin.
”Pe 4 (mai — n.r.) se va pronunța Curtea și eu nu văd o incapacitate a Guvernului de a organiza și turul doi, dacă așa va decide Curtea", a afirmat Traian Băsescu, la postul B1 Tv. Dezbaterea ajungea până la guvern, ministrul de Finanțe, Anca Paliu Dragu confirmând presei că nu este o problemă finanțarea turului doi, pentru care există surse bugetare.
La începutul săptămânii, Traian Băsescu își schimbă mesajul cu 180 de grade.
”Mi se pare greu de crezut că înainte cu o zi de cursa electorală CCR va schimba regulile alegerilor. Sunt țări cu un tur și la prezidențiale. Nu e un proces nedemocratic. Nu cred că se va găsi resurse de neconstituționalitate. Singura zona din care ar putea să plece este legea președinților CJ, ca să statueze o regulă de sus până jos. Dar, ca să schimbe regula, ne-am trezi ca o țară din Africa”, a spus Traian Băsescu, la România TV.
Strategie de comunicare, sau informație de culise?
Schimbarea de discurs poate fi o simplă strategie de comunicare a lui Traian Băsescu. Fostul președinte a mai folosit tehnica respectivă, pentru a acoperi ambele variante și a da impresia că el face jocurile. Dacă decizia ar fi fost de aprobare a contestației, făcea trimitere la primul mesaj, dacă judecătorii respingeau contestația, lăsa să se înțeleagă nu doar că a anticipat măsura, ci chiar că a dorit-o.
Este important pentru Traian Băsescu să nu pară a fi ”afară din joc”, susține politologul Alfred Bulai. Să demonstreze că mai are influență în deciziile majore din societate.
În cazul hotărârii CCR privind alegerile locale, este posibil că Traian Băsescu să fi aflat care curent de opinie domină în CCR, încă de acum două zile. Dacă până acum deciziile păreau a respecta algoritmul politic de la numirea judecătorilor, cu majorități alcătuite pe baza acestuia, în cazul alegerilor locale hotărârea s-a luat în unanimitate. Raportul de forțe era net defavorabil PSD, șase judecători fiind numiți de Traian Băsescu, PDL, PNL sau UDMR și doar trei la propunerea PSD.
Unanimitatea sugerează că a existat o evaluare a riscului pe care o decizie în stilul ”eratei” ar fi avut-o în plan intern, dar mai ales pe plan internațional. În cazul în care decizia s-a cristalizat în ultimele zile, Traian Băsescu ar fi putut afla care va fi tendința de la CCR, schimbându-și ”prognoza” avansată inițial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu