Președintele Traian Băsescu i-a transmis, joi, în timpul dezbaterii organizată de FMP la Parlament cu prilejul împlinirii a doi ani de la suspendarea șefului statului, un bilețel Elenei Udrea, liderul PMP.
Cum subiectul "bilețelul roz" a fost și continuă să fie unul de notorietate pe scena politică românească, gestul președintelui a stârnit interesul jurnaliștilor, care au dorit să afle chiar de la destinatară ce conținea mesajul primit de la Traian Băsescu.
„Eu spun de obicei ce scrie în bileţele. În acesta, preşedintele mi-a spus că acest pact trebuie să fie în dezbatere şi să îl lansăm noi, dar să dăm posibilitatea celor care vor să contribuie la conceperea lui să vină să o facă", a explicat Elena Udrea.
Gestul preşedintelui le-a amintit jurnaliştilor de momentul celebrului „bileţel roz", care, de fapt, "era galben".
La începutul anului 2007, Elena Udrea dezvăluia că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu îi cerea într-un "bilețel roz" preşedintelui Băsescu să-l ajute cu dosarul omului de afaceri Dinu Patriciu.
Numai că, după cum mărturisea Traian Băsescu, momentul a avut un efect contrar: „V-aş spune foarte mult despre statul de drept, dar o să vă dau un simplu exemplu, ca să ştiţi de unde am plecat şi unde am ajuns, nu ştiu dacă vă aduceţi aminte un eveniment în care s-a vorbit despre un bileţel. I s-a spus bileţelul roz, nu era roz, era galben. Vreau să înţelegeţi unde mi-am început mandatul din punctul de vedere al funcţionării justiţiei, de la momentul în care premierul nu avea nicio jenă să-i scrie preşedintelui 'Dragă Traian'", sublinia ulterior preşedintele Băsescu.
La ce pact se referă președintele Băsescu în bilețel
Indicațiile pe care președintele Traian Băsescu le-ar fi scris în bilețelul trimis Elenei Udrea privesc "Pactul pentru statul de drept", propus românilor de PMP și publicat pe blogul personal al deputatei.
Iată conținutul integral al documentului:
"Pactul pentru statul de drept iniţiat de PMP
Îngrijoraţi de faptul că procesul de consolidare a statului de drept şi de reformă instituţională nu este încheiat şi este reversibil,
Cunoscând piedicile constante puse în calea funcţionării corecte a Justiţiei şi faptul că s-a creat o inegalitate în faţa legii între parlamentari şi simplii cetăţeni,
Preocupaţi de politizarea exagerată a instituţiilor statului,
Conştienţi de riscurile economice şi sociale pe care le reprezintă corupţia în aparatul de stat,
Noi, Partidul Mişcarea Populară, ne luăm angajamentul ca, în toate acţiunile noastre viitoare legate de funcţionarea statului de drept şi independenţa Justiţiei, să respectăm următoarele principii şi valori asumate prin acest Pact:
1. Garantarea funcţionării corecte a tuturor instituţiilor Justiţiei, fără afectarea lor prin modificări legislative care să le reducă atribuţiile sau competenţele pe care le au în acest moment.
2. Respectarea unor criterii clare de profesionalism, independenţă politică şi transparenţă în numirea tuturor decidenţilor din sistemul de Justiţie românesc.
3. Egalitatea în faţa legii a tuturor românilor, prin asumarea de către partidele politice că nu vor mai vota în Parlament împotriva cererilor venite dinspre instituţiile Justiţiei în cazul fiecărui parlamentar.
4. Respectarea sentinţelor judecătoreşti şi ducerea lor la îndeplinire, printr-un angajament ferm împotriva susţinerii legilor amnistiei şi graţierii pentru persoanele care au comis acte de corupţie sau violente.
5. Depolitizarea instituţiilor statului. În cazul administraţiei centrale, funcţiile politice vor fi doar cele de la nivel de subsecretar de stat în sus, iar la nivelul administraţiilor locale, de la cea de viceprimar.
6. Separarea clară a puterilor în stat, astfel încât Parlamentul să fie singura instituţie capabilă să legifereze. Acest lucru presupune un angajament la eliminarea procedurii Ordonanţelor de Urgenţă
7. Respectarea termenelor de intrare în vigoare a legilor.
8. Continuarea procesului de descentralizare a deciziei alocării fondurilor către administraţiile locale în detrimentul controlului unic de la centru.
9. Accelerarea procesului de integrare în UE prin aderarea la Spaţiul Schengen, adoptarea monedei unice şi participarea la Uniunea Bancară.
10. Asumarea reluării procesului de revizuire a Constituţiei prin consultarea tuturor partidelor politice şi a societăţii civile şi respectarea întocmai a deciziilor luate prin referendum de către români.
11. Transparentizarea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale în care acestea sunt angrenate.
12. O nouă Lege a Sănătăţii şi reorganizarea administrativă a ţării.
13. Accesarea şi utilizarea fondurilor europene devine o prioritate naţională.
14. Consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA, prin întărirea cooperării economice, militare, ştiinţifice şi culturale. Considerăm acest Parterneriat ca fiind esenţial pentru securitatea României".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu