Traian Băsescu, către miniştrii cabinetului Boc: Vreau 8 judeţe, pe regiunile de dezvoltare

basescu1
basescu1

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus miniştrilor cabinetului condus de Emil Boc, în cadrul şedinţei de guvern de miercuri, că România nu poate privi către o dezvoltare raţională fără reorganizarea administrativă a ţării. „Acum suntem pe legea 2 pe 1968, în care încă se mai vorbeşte de Republica Socialistă România“, le-a spus Băsescu miniştrilor.

Preşedintele le-a spus şefilor de cabinete că ei vor decide cum va fi noua lege de reorganizare teritorială, dar el sugerează desfiinţarea celor 41 de judeţe şi înfiinţarea a opt judeţe noi, pe regiunile de dezvoltare. „Nu se poate privi la o dezvoltare raţională a României cu unităţi administrative atât de mici. De exemplu, primeşte o comună bani pentru canalizare şi se face o staţie de epurare, în loc să fie o magistrală pentru trei judeţe cu o staţie mare de epurare“, le-a exemplificat şeful statului miniştrilor rpezenţi la şedinţa de Guvern.

Un alt motiv pentru desfiinţarea celor 41 de judeţe actuale în reprezintă imensa birocraţie pe car eo implică o organizarea administrativă actuală. „S-ar reduce imensa birocraţie pe care o rpesupun 41 de inspectorate de poliţie, 41 de direcţii sanitare, 41 de direcţii agricole, etc. Este vorba de sute de funcţionari care fac viaţa amară populaţiei şi primarilor“, a declarat Traian Băsescu.

Traian Băsescu: 140.000 de bugetari vor fi disponibilizaţi în urma reorganizării teritoriale

De asemenea, potrivit preşedintelui, reorganizarea administrativă ar rupe şi reţelele de corupţie care s-au format de-a lungul timpului. „S.au dezvoltat familii veşnice, interpartinice. Se schimbă, se rotesc, dar clienţii rămân aceiaşi“, a spus Băsescu. „Ştiu şi sensibilitatea partidelor politice. Tuturor partidelor li se pare că dacă au preşedintele Consiliului Judeţean stăpânesc judeţul – şi financiar şi politic. Voi susţine orice propunere care vine pe reorganizarea pe 8 judeţe, pe regiunile de dezvoltare. Asta implică o mare descentralizare. Astfel încât cei din comune să nu mai aibă nevoie de aprobări pentru orice de la judeţ. A vorba de curaj: avem sau curaj să descentralizăm, să lăsăm comunităăţile să trăiască aşa cum cred ele că e mai bine“, a mai declarat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu participă, miercuri, la şedinţa de Guvern de la Palatul Victoria. Pe lângă reorganizarea administrativă, Traian Băsescu le-a spus miniştrilor că va aborda subiecte legate de utilizarea banilor europeni, despre privatizarea managementului regiilor de stat, problemele Justiţiei şi încadrarea în deficitul de buget asumat în faţa FMI.

Cum ar putea arăta România după reorganizarea teritorială

Citeşte şi:

Băsescu către miniştri: Dacă aţi avut lipsă de inspiraţie să vă gândiţi dacă mai puteţi face parte din Cabinet

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel