Traian Băsescu vrea desfiinţarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. În acest sens a depus un proiect de lege la Senat, în motivarea proiectului fiind menționat faptul că instituţia s-a remarcat prin abuzurile privind diplome de doctorat, plagiat şi cheltuirea netransparentă a banului public.
Propunerea legislativă depusă de preşedintele PMP are un articol unic potrivit căruia „Legea nr. 56 din 22 martie 2012 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (...) se abrogă", potrivit Mediafax.
Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, s-a aflat în mijlocul mai multor controverse în ultimii ani, în legătură cu supiciunile de plagiat la doctorate.
Traian Băsescu susţine în expunerea de motive că abrogarea Legii nr. 56/2012 are ca scop „desfiinţarea ASSN ca instituţie bugetară". „Prin adoptarea în iunie 2015 a propunerii de modificare a Legii nr. 56/2012 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Militare, Academia a devenit propriul ordonator de credit şi propriul evaluator al rezultatelor acţiunilor sale. De asemenea, considerăm că există alte structuri cu tradiţie, cum sunt Academia Tehnică Militară, Colegiul Naţional de Apărare (CNAp) şi structuri din cadrul SRI care au excelat ca foruri de consacrare ştiinţifică şi (...) au adus o contribuţie măsurabilă la trasarea strategiei şi a securităţii naţionale", îndeplinind cu suscces obiectivele asumate de ASSN, potrivit sursei citate.
[citeste si]
Traian Băsescu susţine că atât timp cât a funcţionat ASSN, „s-au făcut abuzuri prin acordarea de diplome de doctorat, numele ASSN şi ale membrilor fondatori fiind implicate în scandaluri publice legate de plagiat", la care s-au adăugat probleme legate de netransparenţa cheltuirii banului public.
Bilanţul contabil şi bugetul de venituri şi cheltuieli, care sunt informaţii de interes public, nu sunt comunicate de către ASSN (cu periodicitate), nu se cunosc fondurile de care dispune instituţia, ştiindu-se doar că Ministerul Educaţiei finanţează parţial ASSN, iar în anul 2016 fondul alocat ASSN s-a majorat de la 190.000 euro la 310.000 euro şi nu există „până la ora actuală niciun raport cu privire la activitatea de cercetare desfăşurată în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, făcută de academicienii ASSN", spune Băsescu. „Toate acestea aruncă cel puţin o umbră de neîncredere asupra prestigiului de care susţin că se bucură la nivelul societăţii sau al ariilor profesionale de provenienţă membrii AS SN3", afirmă liderul PMP.
Liderul PMP spune că legea privind înfiinţarea şi funcţionarea ASSN conţine şi elemente de neconstituţionalitate. „Iniţial, legea de înfiinţare se referea la Academia de Ştiinţe Militare. Legea de modificare a venit cu propunerea făcută ca academia respectivă să se numească Academia de Securitate Naţională, unde Academia însăşi a devenit ordonatorul principal de credite. În această situaţie, Academia a intrat sub incidenţa art. 119 din Constituţie care stipulează: «Consiliul Suprem de Apărare a T ării organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii», spune Traian Băsescu, potrivit realitatea.net.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu