Constantin Buchet, șeful CNSAS, a explicat, în emisiunea "Realitatea Românească", de la Realitatea TV, situaţia lui Traian Băsescu. Curtea de Apel București a decis că fostul președinte al României a colaborat cu Securitatea.
Traian Băsescu a anunțat că va merge la Instanța Supremă pentru a contesta decizia. Șeful CNSAS a explicat cum ajung să apară noi acte care duc la schimbarea unor verdicte obținute în timp.
"Nu e un război între Traian Băsescu și CNSAS. Este o etapă corectă de acțiune în constatare asupra unor documente pe care le avem în custodia de arhivă. Acele documente, prin procedura legală, sunt topite într-o notă de constatare care este elaborată de departamentul de specialitate, Direcţia de Investigaţii, şi acest document cadru cu avizul Direcției juridice vine pe masa Colegiului şi acesta votează în consecinţă, dacă se trimite în instanţa de contencios administrativ ca acea instanţă să constate dacă persoana verificată se încadrează în prevederile definiţiei colaboratorului, informatorului, ofiţerului sau nu. Dacă nu se încadrează, se eliberează o adeverinţă conform legii", a declarat Constantin Buchet, șeful CNSAS.
"Procedura este foarte clară tocmai pentru a ieşi din ceea ce CCR, în 2008, a indicat drept acel paralelism jurisdicţional al CNSAS prin Legea 187. Atunci noi aveam plenipotență juridică să chemăm la audieri persoanele verificate şi dădeam o soluţie intermedieră care putea fi contestată în plenul Colegiului. Apoi era iar o deliberare. Atunci s-a gândit, s-a extrapolat juridic. S-a pornit de la premisa aceea a unei susbstituiri de autoritate, că e un paralelism jusdicționar, deşi pe noi ne-ar fi ajutat punctual acea audiere pe legea 187. Acum s-a trecut pe tărâmul dreptului administrativ. Facem această acţiune de constatare administrativă, mergem la instanţa de contencios administrativ şi instanţa validează sau invalidează acele documente din perspectiva definiţiei colaboratorului sau a ofiţerului de securitate. Apoi este recursul şi cum bine se ştie instanţa finală. Atunci este o hotărâre definitivă, când instanţa ultimă decretează şi se trece rezoluţia în Monitorul Oficial partea a - III- a", a mai spus șeful CNSAS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu