Într-o conferință de presă susținută miercuri, președintele Traian Băsescu a apreciat că Raportul de evaluare a Comisiei Europene pe MCV este unul corect şi "certifică progresele României şi determinarea Guvernului de a face reformă".
Iată principalele declaraţii:
Raportul este corect, unul care relevă progrese, pe de o parte, făcute în direcţia atingeri obiectivelor de a avea un sistem de Justiţie eficient. Pe de altă parte, raportul pune degetul şi pe problemele care se perpetuează în Justiţie şi care afectează credibilitatea sistemului şi a României.
Nu voi ezita să-mi exprim punctul de vedere cu privire la instituţii. Nu am pretenţia că este unul 100% corect, ci este punctul meu de vedere. Instituţiile n-au decât să aibă propriul punct de vedere. Dincolo de Guvern, care e apriciat foarte pozitiv, aprecieri pozitive primesc DNA, DGA din MAI, Parchetul General, Direcţia Antifraudă din IGPR şi ANI.
ÎCCJ, CSM şi Parlamentul sunt instituţii neconvingătoare. Legat de Parlament, unde a existat o majoritate care a susţinut asumările succesive de răspundere a Guvernului care viza legislaţia pe Justiţie, dar faptul că Parlamentul a reacţionat mai puţin pozitiv la ridicarea de imunităţi a generat această apreciere pe care nu o susţin în totalitate.
Poate că este prea dură aprecierea legată de Parlament. Susţin şi aprecierile pozitive, cât şi pe cele legate de activitatea neconvingătoare a ÎCCJ şi a CSM-ului.
Apelul meu la dvs. e ca presa să facă o prezentare echilibrată a raportului. Dragi jurnalişti, am rugămintea să înţelegeţi că instituţiile despre care am vorbit, ANI, DNA şi Parchet General, nu mai sunt cele din 2004. Ele funcţionează autonom. Toată încercarea dvs. de a discredita aceste instituţii nu fac decât să vă penibilizeze şi pe voi şi pe politicieni. Nu vă mai crede nici măcar CE, care laudă exact ce desfiinţaţi dvs.
Principalul mesaj al raportului e că România a început să aibă instituţii autonome, care nu întreabă pe nimeni când să deschidă sau să închidă un dosar.
O observaţie care vine din Raportul tehnic, privind achiziţiile publice şi sistemul de sănătate. În ceea ce priveşte aciziţiile publice, în urma unor audituri făcute de CE, am propus Guvernului să aibă o abordare serioasă legată de aceste achiziţii.
Legat de achiziţiile publice, riscăm o mare problemă. Ceea ce am discutat cu premierul e ca, pe moment, România să înceteze să mai trimită facturi la decontare la Bruxelles. Când România observă nereguli, sumele sunt diminuate dar pot fi redate.
În ceea ce priveşte sănătatea, tot timpul am avut presiuni. Avem probleme serioase la achiziţiile de medicamente. Nu trebuie plătit niciun leu până nu se reglementează sistemul de achiziţii. A continua la fiecare 6 luni să constatăm că avem arierate este o mare greşeală, indiferent cine ne cere să plătim.
A trecut vremea când cineva se putea plânge că nu are cadru instituţional. Depinde de fiecare instituţie să implementeze cadrul instituţional. Fiecare instituţie are obligaţii precise până anul viitor.
România nu consideră corect ca MCV să fie anexat la condiţiile de intrare în Spaţiul Schengen. Sunt state care instistă ca raportul MCV să fie luat în consideraţie când vine vorba de aderare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News