Oricat pare de straniu, mai ales cand aceasta afirmatie este facuta de cel care semneaza aceste randuri, omul anului 2013 a fost Traian Basescu. Presupun ca orice top facut in mod responsabil va oferi acelasi rezultat. De ce se intampla astfel? Cum de este posibil ca un personaj aflat la capatul carierei prezidentiale sa reuseasca performanta de a fi cel mai important politician timp de douasprezece luni? Si asta dupa ce, caz probabil unic in istorie, a fost de doua ori suspendat din importanta functie pe care o detine.
Nu este intamplator faptul ca Traian Basescu urca in sondaje. Chiar daca el se afla la un procent scazut, de sub 20 la suta, de incredere pe care i-o acorda populatia, insusi faptul ca are un trend crescator il aduce in fruntea topului. Pentru ca, in mod normal, aflat la capatul carierei sale politice, Traian Basescu ar trebui sa descreasca. Dar este el cu adevarat la sfarsitul carierei politice?
Exista suficiente semne ca nu. Desi a fost suspendat din functie de doua ori si a reusit sa se intoarca la Cotroceni nu prin votul cetatenilor, ci cu sprijinul Curtii Constitutioanale si la presiunea unor demnitari, reprezentati ai aliantelor noastre euroatlantice, Traian Basescu a continuat, in mod straniu, sa-si consolideze puterea. Firele care il leaga de reprezentatii unor institutii pe care si le-a aservit in ultimii noua ani s-au dovedit a fi suficient de trainice. Este de presupus ca tradarile, cele care vor fi, vor veni abia in a doua parte a anului viitor. Pana una alta, toti partenerii sai se tem de bratul lung al lui Traian Basescu. Astfel incat evita sa miste in front.
Marea sa performanta, careia ii datoreaza succesul si, pana la urma, ascensiunea sa dupa cea de-a doua suspendare, s-a numit Victor Ponta. Cu Victor Ponta a jucat Traian Basescu o carte din mai multe puncte de vedere castigatoare. A fost mai intai pactul de coabitare. O intelegere de care nici Romania, nici USL-ul si nici macar Victor Ponta nu aveau nevoie. Un aranjament politic prin care cei doi au decis nu atat un cod de bune maniere, cum li s-a parut multora, ci modul in care sa se produca transferul puterii. Un transfer cat mai putin dramatic din punctul de vederea al lui Traian Basescu. In cele din urma, cel pacalit a fost premierul. Care s-a ales, in urma intelegerii, cu praful de pe toba. In ciuda faptului ca a avut posibilitatea, conform algoritmului convenit la Cotroceni, sa subordoneze unul dintre marile Parchete, Victor Ponta, fie fiindca a fost onest, fie pacalindu-se pur si simplu, nu a facut-o. Traian Basescu a ramas cu DNA care functioneaza in mod asemanator Directiei a V-a a defunctei Securitati.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News