Traian Băsescu, într-o alocuțiune în Parlamentul European, având ca temă "Eficiența energetică, energia regenerabilă și nevoia de a preveni sărăcia energetică" a adus în discuție cauzele care au dus la creșterea prețului energiei. Nu a scăpat de criticile lui Traian Băsescu nici comisarul Frans Timmermans, care ar fi bine "să se ocupe de alt domeniu decât de ”Green Deal".
Asistăm la o creștere a prețul energiei cauzată de instabilitatea pieței. De ce am ajuns aici? Răspunsul trebuie căutat în propriile noastre decizii, obiective și propuneri transmise pieței, industriei și populației fără o analiză asupra efectelor, ca spre exemplu:
- certificatele de emisii se tranzacționează pe o piață liberă dar speculativă, pe care Comisia refuză s-o reglementeze, ceea ce a dus la dublarea prețului acestora în ultimele 10 luni;
- refuzul Comisiei de a accepta energia nucleară ca energie curată, ceea ce este greu și de înțeles și de aceptat;
- ne grăbim să anunțăm posibile certificate de emisii pentru transporturi, fără a ști dacă avem cu ce înlocui propulsia cu combustibil greu a navelor maritime și propulsia cu motorină a camioanelor de mare tonaj;
Avem deci nevoie de obiective realiste și trebuie să menținem gazul și energia nucleară până când vom avea energia verde cu care să le înlocuim.
Energia din surse regenerabile reprezintă un obiectiv necesar, dar dacă doar o evocăm fără s-o avem, va rezulta o instabilitate a pieței, o accentuare a sărăciei energetice și implicit o respingere a programului ”Green Deal” de către populație.
Și poate o măsură extrem de eficientă ar fi ca domnul Timmermans să se ocupe de alt domeniu decât de ”Green Deal”.
Strasbourg, 06.10.2021 ora 12.20", a scris Traian Băsescu pe Facebook.
Green Deal sau Pactul Ecologic European – două sintagme pe care le auzim frecvent în ultima perioadă, mai ales în relație cu protejarea mediului, cu reducerea poluării și cu eficientizarea energetică. Nu în ultimul rând, pentru România, Green Deal este sinonim și cu posibilități de finanțare europeană pentru proiecte verzi menite să aducă o creștere a calității vieții.
Green Deal este un set de inițiative și politici prin care Comisia Europeană și-a propus să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere al climei și poluării, până în 2050.
În mod oficial, Green Deal are definiția ca fiind ” foaia de parcurs a UE pentru a ajunge la o economie durabilă”.
Acțiuni în cadrul Green Deal
Pentru a-și atinge obiectivele – foarte ambițioase, Green Deal are prevăzut un plan de acțiuni menit că stimuleze utilizarea resurselor în mod eficient, prin trecerea la o economie circulară, dar și să se reducă poluarea și să se refacă biodiversitatea.
În cadrul Pactului Ecologic European sunt prevăzute, la nivelul tuturor sectoarelor economice, următoarea acțiuni:
• investiții în tehnologii ecologice
• sprijin pentru inovare în sectorul industrial
• introducerea unor forme de transport privat și public mai puțin poluante, mai ieftine și mai sănătoase
• decarbonizarea sectorului energetic
• îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor
• colaborarea cu partenerii internaționali pentru îmbunătățirea standardelor de mediu la nivel mondial
Când începe și când se termină Green Deal
Pactul Ecologic European a fost prezentat pe 11 decembrie 2019. Primii pași – cei aflați acum în derulare, sunt de elaborare și adoptare a planurilor de acțiuni. În paralel se are în vedere și actualizarea și completarea legislației în acord cu prioritățile și ambițiile UE privind Green Deal.
Programul Comisiei Europene este unul multianual, programat să se încheie în 2050.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu