Traian Băsescu își cere casa înapoi. Nu renunță la vila de protocol. Cererea care a ajuns pe masa CCR

arhivă DCNews
arhivă DCNews

Fostul președinte Traian Băsescu vrea să se întoarcă în vila de protocol pe care a pierdut-o când a fost declarat colaborator al Securității. 

Traian Băsescu nu renunță! Vrea înapoi vila din Gogol, nr. 2. Fostul președinte continuă să se lupte în instanță și ar putea chiar să modifice legea care l-a lăsat fără casa de protocol. Susține că modificarea legii este neconstituțională, astfel că mută decizia pe masa Curții Constituționale a României. 

De fapt, Traian Băsescu a înregistrat o victorie de etapă, în procesul împotriva Administrației Patrimoniului Protocolului de Stat R.A. (RAAPPS), pentru a-și recupera casa din care a fost dat afară în 2022.

În 2 august, Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea lui Traian Băsescu de sesizare a Curții Constituționale a României, cu o excepție de neconstituționalitate referitoare la Legea 406/2001, privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de președinte al statului român.

Traian Băsescu consideră, prin apărători, că noua formă a legii care arată în ce condiții foștii președinți își pierd drepturile (locuință, indemnizație, pază, protecție) nu respectă principiile constituționale. Și faptul că a fost modificată legea cu șase luni înainte de decizia ÎCCJ în cazul său se pare că a contat în fața instanței. 

Înainte de a fi modificată legea, aceasta prevedea: ”Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum”.

În 8 octombrie, prin legea 243/2021, apare sintagma: ”…și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității”.

Astfel, pentru această ultimă parte, Traian Băsescu încă se zbate în instanță pentru a-și recupera ceea ce consideră că-i este drept. 

”Deci, pe cine să respect?”

Recent, el s-a referit la acest aspect, când a spus că nu-și respectă niciun adversar politic. 

”Cine a fost adversarul politic pe care l-ați respectat cel mai mult?” a fost întrebat Traian Băsescu, la Digi24. Au urmat secunde de tăcere și un râs: ”Hă, hă, hă, foarte greu de spus pe care l-am respectat cel mai mult”, a răspuns fostul președinte. 

A urmat iar tăcere, o pauză de gândire și căutare pentru Traian Băsescu. A spus: ”Nu, n-am avut un adversar politic pe care să-l respect, cinstit! Ar însemna să fiu un farsor, să vă spun ”l-am respectat pe cutare”. Adversarul l-am tratat ca pe un adversar, cum m-au tratat și ei pe mine. Am fost deputat și senator al României, trei mandate, n-am indemnizație de parlamentar. Am fost președinte, n-am drepturi de fost președinte. Deci, pe cine să respect?”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel