Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seara, la B1 TV, că nu are susţinere parlamentară pentru un Legislativ "monocalmeral", iar pentru a materializa într-un fel sau altul rezultatul referendumului din 2009, dacă partidele refuză, "va trebui să se flexibilizeze".
"USL spune 'Vrem parlament bicameral, dar suntem de acord cu 300 de parlamentari'. În regulă, proiectul de Constituţie pe care eu îl transmit mâine (joi - n.r.) Parlamentului nu poate trece doar cu majoritatea actuală. Mai mult decât atât, este unul din partidele din coaliţie, UDMR, care categoric este pentru Parlament bicameral. Deci, pentru a materializa într-un fel sau altul rezultatul referendumului, dacă partidele refuză să dea curs rezultatului din noiembrie 2009, va trebui să mă flexibilizez. (...) Şi eu as vrea să nu mă flexibilizez, dar ce facem...", a spus preşedintele.
El a explicat că acestă "flexibilizare", acest compromis, ar permite realizarea unuia din dezideratele referendumului din 2009 şi anume, reducerea numărului de parlamentari la 300.
Preşedintele a mai spus că, strict de regionalizare, Parlamentul bicameral, cu care ar fi de acord şi opoziţia şi UDMR, ar fi fost format dintr-o cameră superioară în care ar fi fost 60 de senatori aleşi, reprezentanţi ai teritoriului, ai celor opt regiuni, şi 240 de deputaţi naţionali.
"Camera superioară urmând să aibă atribuţiuni doar de administraţie locală şi, probabil, de politică externă, dar fără a avea capacitatea să ia decizii definitive, orice vot de acolo trebuind să fie validat de camera inferioară, care este Parlamentul real. Aş fi văzut şi o astfel de de soluţie, dacă cea cu Parlament unicameral este respinsă", a mai spus Traian Băsescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci