Traian Băsescu o ajută pe Gabriela Firea, la Primăria Generală


De rezultatul alegerilor locale din Bucureşti depind două cariere politice: a lui Liviu Dragnea şi a Alinei Gorghiu. Cu Gabriela Firea şi cu un alt candidat care să împartă voturile electoratului liberal, PSD are o şansă pentru un rezultat surpriză în locale în Bucureşti. Consultantul politic Angelin Ioan oferă argumente pentru această prognoză, într-un editorial scris pentru DCNews.

Premieră pentru Dragnea, amenințare pentru Gorghiu

În legătură cu efectul alegerilor locale asupra liderilor  de partid, Liviu Dragnea se va confrunta cu o noutate în carieră. Va fi prima dată când nu va mai împărţi răspunderea scorului din alegeri cu preşedintele PSD, ci va deconta singur şi pe de-a întregul rezultatul. În ceea ce o priveşte pe Alina Gorghiu, rezultatul alegerilor locale şi cu atât mai mult rezultatul alegerilor din Bucureşti, se va deconta la conducerea PNL.  Fără să aibă o vină aparte, spre co-preşedinta PNL se vor abate multe critici după locale în caz că PNL subperformează, iar cât despre posibili înlocuitori ai actualilor lideri liberali, după cum se vede, nu se duce lipsă. Pentru Liviu Dragnea, alegerea candidaţilor pentru Bucureşti este cea mai importantă mutare politică, după alegerea numelui de premier pentru PSD. Iar copreşedinta PNL ar trebui să facă tot posibilul pentru a-şi lega numele de candidaţi cu şanse reale de a câştiga în locale.

Fragmentarea, pe Dreapta, avantaj PSD

În ceea ce priveşte o potenţială confruntare electorală între candidaţii partidelor - candidatul PNL în luptă cu Gabriela Firea şi mai mulţi candidaţi “pe dreapta”, gen Tăriceanu sau Băsescu sau chiar şi Nicuşor Dan, PSD are o şansă bună la Primăria Bucureştiului. Campania anticorupţie a răvăşit deopotrivă fiefuri tradiţionale de sector ale PNL şi ale PSD. Cu diferenţa majoră că, şi în Capitală, electoratul PSD este mai disciplinat. În condiţiile în care pentru electoratul liberal şi pentru electoratul deschis spre PNL în general, există mai mulţi candidaţi care pot fragmenta votul: Călin Popescu  Tăriceanu, Nicuşor Dan, Traian Băsescu. PNL nu are candidaţi pregnanţi ca profil public care să se adreseze clar electoratului liberal şi să mobilizeze şi asta “se simte” şi creează automat culoar altor candidaturi.

Votul de partid, influență majoră

Legat de votul pentru persoane şi votul pentru partid -  votul de partid, chiar dacă va fi mai puţin radical ca alte dăţi, va rămâne un factor major de influenţă. Pentru asta, candidaţii vor trebui să poată mobiliza măcar electoratele partidelor din care fac parte. Dacă cineva tot face efortul să voteze candidatul partidului pe care îl susţine, măcar să-l cunoască. Una dintre problemele majore ale candidaturilor vehiculate de partide este nu doar nivelul redus de notorietate publică, ci şi faptul că nu sunt cunoscuţi (şi acceptaţi) nici măcar la nivelul electoratelor de partid. Mai simplu spus, sunt mult sub partid şi nici nu se construiesc ca personaje de campanie care să atragă atenţia în timpul scurt care a mai rămas până la alegeri. Din punctul de vedere al reprezentativităţii pentru electoratul de partid şi din punct de vedere al capacităţii de a se contura ca şi profil distinct, Gabriela Firea are o carte de jucat. Dacă dinspre PNL nu vin surprize de acţiune, într-un context de puţin interes public ca acum, trendul pentru alegeri va începe să se definească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel