Traian Băsescu a vorbit. Atac dur la adresa Parlamentului, Guvernului și instituțiilor de presă

basescui
basescui

Președintele Traian Băsescu a ținut luni prima conferință de presă după referendumul din 29 iulie pentru suspendarea sa. Șeful statului a atacat dur Parlamentul României, despre care a spus că își subordonează instituțiile statului. De asemenea, președintele a subliniat că majoritatea politicienilor nu înțeleg funcționarea statului de drept. Suspendarea sa și reducerea atribuțiilor unor instituții, precum CCR, reprezintă, potrivit președintelui, prejudicii dezastruoase aduse țării. El a mai adăugat că unele trusturi de presă atacă în stil ”mafiot” unele instituții ale statului. De Ce News vă prezintă în continuare cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu.

-          Am dreptul de a vorbi și de a spune adevărul. Din punct de vedere politic, România este într-o situație dificilă, în modul în care este evaluată de NATO și UE. Urmarea evenimentelor din lunile iulie – august, România este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept.

-          România este supectată că nu-și mai menține valorile satului de drept și cele europene. Ca semn de îngrijorare s-a stabilit realizarea unuir raport suplimentar al CE pe MCV , raport care vizează în primul rând instituțiile statului de drept. Cel mai preganant eveniment care i-a afectat pe români, a fost ca urmare a ev din iulie –august, în septembrie, s-a amânat decizia de intrare în Schengen. Nu mă îngrijorează pierderile pentru cei 471 de parlamentari. Pierderea neintrării în spațiul Schengen îi vizează direct pe români și vizează economia românească.

-          Decizia CE de a avea un nou raport cu privire la MCV în decembrie era una care să ne ajute. Să se constate eventual că a fost o rătăcire a politicienilor în vară. A câștigat vreun român vreun leu din reducerea atribuțiile CCR sau din suspendarea președintelui. Au fost făcute de politicieni pentru a ajunge la controlul justiției. Reacția politicienilor este una de dispreț față de interesele Românilor. Ex: S-a decis incompatibilitatea unui senator , dar parlamentul a decis altcumva (Mircea Diaconu - n.r)

-          ANI a constatat săptămâna trecută incompatibilitatea a patru demnitari. Nu au existat decât reacții de solidaritate. Acesta este un alt lucru care nu este în favoarea românilor ci a unor politicieni. N-are legătură cu interesul național, solidarizarea cu oamenii care se presupune că au încălcat legea.

-          Efectele le vom vedea în raportul MCV din decembrie sau ianuarie. Va fi un raport dezastruos. Nici măcar nu s-a negociat desemnarea unui Avocat al Poporului, așa cum ne angajasem. S-au respins tot timpul acțiunile justiției împotriva oamenilor importanți. Sunt elemente care ne trimit cu mulți ani înapoi. Actuala majoritate trebuie să se întrebe dacă are vreo responsabilitate.

-          Adresez o rugăminte parlamentului care își termină pe nouă decembrie mandatul, ca înainte de a pleca să rezolve problemele care țin de el. Am toată aprecierea pentru foșii miniștrii. Nu discutăm de polițe ci de funcționarea statului de drept. Nu poți să împiedici procurorul să-ți ia o declarație într-un dosar penal. E șansa unui om de a se dezvinovăți.

-          Instituțiile statului nu-și opresc activitatea în campanii. Un flagrant e un flagrant și o incompatibilitatea e o incompatibilitate. Instituțiile funcționează non-stop. Nu spun că funcționează mereu perfect. În unele momente funcționarea lor lasă de dorit. Nu putem să spunem ”Domnule președinte taci că deranjezi!”

-          De cinci luni toate instituțiile statului sunt supuse unor atacuri continue. Fie că vorbim de CCR, ANI, ÎCCJ sau PG. Sunt atacate de putere. Cei care cred că așa își vor subordona instituțiile statului greșesc. Cât timp voi fi aici nu și le vor subordona. Acestea vor funcționa independent de influența politică. Atacurile continue la instituțiile statului venite din parte politicienilor nu fac decât să arate că avem o clasă politică ce nu înțelege funcționarea statului de drept. Ultimul an când instituțiile au funcționat cu ordine de partid a fost 2004. De aceea am propus numirea unor politicieni independenți la Serviciile de Informații. Sunt membrii ai CSM și CCR care au fost tocați de unele trusturi de presă pentru intimidarea lor. Seamăna cu atacurile mafiote.

-          Fac un apel pentru curățenia campaniei electorale să înceteze aceste tipuri de atacuri. În ceea ce mă privește dați-i înainte. Mă voi simți nevoit să mă apăr.

-          Fraudele de la referendum vor trebui investigate până la capăt. Votule este fundamentul democrației. Dacă și acolo furăm putem spune că nu mai avem nicio speranță. Arătăm rău din punct de vedere al statului de drept și este păcat pentru că arătăm bine economic. România nu are mecanismul pentru a garanta că dincolo de respectarea legii achizițiilor publice, sunt verificate conflictele de interese. Ne împiedicăm de intersele a 471 de parlamentari și plătesc factura 20 de milioane de români.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel