Generalul Ioan Sîrbu a povestit, la DCNews LIVE, joi, culisele operației de tiroidă prin care a trecut fostul președinte Traian Băsescu, la Spitalul Militar Central.
”Am fost pus într-o situație foarte delicată. Mi-am dat seama că Spitalul Militar Central nu are cea mai vastă experiență în această patologie. Colegii mei din spital făceau la vremea respectivă în jur de o sută, două sute de asemenea intervenții pe an. I-am întrebat dacă-și asumă o responsabilitate de rang înalt, cred că au intuit, nu sunt sigur, dar l-am întrebat pe dl președinte într-o întrevedere ulterioară dacă preferă o persoană anume și mi-a spus: faceți echipa și vă rog să mi-o prezentați și mie. Am simțit responsabilitatea care mi s-a pus pe umeni, m-am interesat cine este cel mai exersat medic în domeniul chirurgiei tiroidiene și toate drumurile duceau către domnul doctor Ghemigian, am făcut un acord de confidențialitate cu dumnealui, nu s-a supărat, i-am povestit despre ce este vorba, a fost un pic îngrijorat. Atunci l-am integrat în echipă împreună cu un anestezist. L-am adoptat pe dl doctor Ghemigian, dumnealui fiind armeanul de succes pentru noi și pentru țară”, a spus generalul Ioan Sîrbu, la DCNews Live.
Fostul director al Spitalului Militar Central a mărturisit că ”toată lumea era un pic timorată în seara premergătoare intervenției în care i-am cerut tranșant dlui președinte să doarmă în spital. Nu a prea fost încântat. Seara am făcut ședința cu toată echipa de față, când trebuia să ne semneze acordul informat al pacientului. (...) După ce a semnat acordul i-am spus direct și tranșant, ca un general: `Dle președinte, aveți dreptul și obligația să ne puneți toate întrebările care vă trec prin minte. Absolut orice.` A avut timp să se gândească la intervenție pentru că premergător a trebuit făcută pregătirea intervenției timp de vreo două luni și vă dați seama că a studiat atent. Unul din riscurile cele mai mari era un șoc hemoragic. Un alt risc care ne-a creat mare emoție: pe acolo pe lângă tiroidă trece laringeul. Imaginați-vi-l pe președintele de atunci cu o voce pițigăiată. Era un om în exercițiu și cred că talentul unui președinte, unui orator stă în vocea sa. După ce s-a produs intervenția, s-a făcut examenul patologic, la trezire, cea mai mare emoție a fost a chirurgului. Primul lucru a fost să verifice vocea. Ne-am relaxat că totul a fost bine”.
Gest incredibil al lui Traian Băsescu
”Revenind la momentul de stres pe care l-a avut echipa. Era până la urmă o premieră în România. Ne despărțim, făcusem pregătirea preoperatorie, semnase acordul și mă întreabă: `Dle general, pe unde sunteți. Echipa este și ea prezentă? Puteți veni până la mine`. Drumul a fost foarte lung, m-am gândit că a intervenit ceva, s-a răzgândit. Ne gândeam la AKH, ăsta era gândul meu, pacientul are libertatea legală să-și aleagă medicul și unitatea unde se tratează. În spital, când ne-am luat această responsabilitate, am amenajat o zonă securizată, adecvată derulării unui act medical și a îngrijirii postoperatorii adecvate, era o anticameră unde stătea personalul de serviciu, un birou unde demnitarul avea telefoane, legătura cu țara, și alături, salonul propriu-zis cu tot ceea ce presupune el. Deschidem, intrăm cu toții. Dl președinte era la birou. Ce credeți că făcea? Era septembrie, perioada pepenilor, curăța pepeni foarte tacticos, îi punea într-un bol și cică: `Domnilor, am o rugăminte, m-am gândit ca acum, înainte de culcare, să servim pepene.` Vreau să vă spun că acela a fost momentul în care a sudat echipa și s-a împrietenit cu ea.” a mai spus generalul Sîrbu, candidat PNL la Camera Deputaților, în județul Argeș.
Vezi de la minutul 45:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu