Pe scena politică se pregătește o alianță șoc, între cei doi finaliști ai alegerilor prezidențiale din 2009, Mircea Geoană și Traian Băsescu.
Surse din mediul politic au dezvăluit pentru DCNews că Oana Mizil l-a vizitat zilele trecute pe Traian Băsescu pentru că există tatonări în vederea unei noi alianțe politice, între PMP și PSRO, formațiunea condusă de Mircea Geoană.
Politologul Alfred Bulai a comentat pentru DCNews această alianță surprinzătoare care ar putea lua ființă în perioada următoare. El a spus că PSRO nu are structuri în teritoriu, iar ca vector politic îl are doar pe Mircea Geoană, în contextul problemelor pe care le are Marian Vanghelie în justiție. De cealaltă parte, PMP are nevoie de astfel de alianțe, pentru că s-a plafonat la un scor de sub 5%.
Problema pentru PMP este că Traian Băsescu poate tracta partidul și îi poate aduce câteva procente în plus, însă acest plan nu funcționează la alegerile locale, pentru că fostul președinte nu poate candida decât la o singură primărie. Deci, rămân alte zeci de primării descoperite, unde sprijinul lui Traian Băsescu nu va fi resimțit de PMP, arată politologul.
S-a mai discutat de o alianță electorală între PMP și Partidul M10, condus de Monica Macovei, însă de actualitate este ipoteza unei alianțe Băsescu - Geoană.
[citeste si]
Alfred Bulai consideră că Mircea Geoană are mai mare nevoie de o astfel de alianță, decât au nevoie PMP și Traian Băsescu, în condițiile în care formațiunea condusă de Eugen Tomac este mai bine reprezentată decât PSRO în structuri și organizații.
Consiliile locale, adevărata miză a lui Băsescu
Interesul lui Traian Băsescu, mai arată politologul, ar fi să transmită mesaje că e în creștere, că mobilizează forțe politice, că e viu pe eșichierul politic și că are inițiative.
Practic, miza fostului președinte nu este atât câștigarea fotoliului de primar al Capitalei, un obiectiv extrem de greu de realizat, cât obținerea unui număr cât mai mare de locuri în consiliile locale pentru PMP.
Faptul că ai mai mulți candidați cu notorietate, care intră în cursă în mai multe localități, aduce un număr mai mare de consilieri locali.
Chiar dacă obții 7-8% la alegeri, importanța partidului crește proporțional cu numărul consilierilor locali pe care îi are, pentru că poate sta pe poziții de negociere cu formațiunile mai mari.
Consilierii locali sunt dați în mare măsură de candidații la primării, pentru că oamenii nu-i cunosc pe consilieri, ei cunosc candidații la primărie. Candidatul pentru primărie tractează lista de consilieri locali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu