Traian Băsescu: politicienii din arcul guvernamental fac rău ţării când anunţă măriri de salarii

basescu cotroceni
basescu cotroceni

Declaraţiile politicienilor Puterii din ultimele zile privind creşteri salariale şi de pensii fac rău României, a declarat preşedintele Traian Băsescu, după întâlnirea avută la Cotroceni cu premierul Emil Boc, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu şi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, pe tema evoluţiilor economice internaţionale.

Iată declaraţiile preşedintelui Băsescu după întâlnirea de marţi de la Cotroceni

Cel puţin în momentul de faţă, nu ar trebui să folosim cuvântul „criză“. Deocamdată este o reacţie a pieţei la decizii neconvingătoare atât în SUA, cât şi în Europa. Probabil că în zilele următoare se va confirma această apreciare a mea, printr-o revenire a burselor.

Fiecare instituţie cu responsabilităţi, face continuu astfel de analize şi le pune la dispoziţia factorului politic: BNR, Consiliul fiscal, etc. Nu trăim din informaţii de la serviciile secrete.

La nivel global, s-a ajuns la un stadiu de neîncredere al investitorilor din cauza deciziilor neconginvătoare a oamenilor politici.

Ratingul SUA a fost retrogradat la AA+. Cum va încerca PDL să ne facă să nu simţim că al României este unul de jale: AAUUU

Pe scurt concluziile discuţiei de azi cu guvernatorul BNR, ministerul de finanţe, prim-ministrul şi preşedintele Consiliului Fiscal:

- România trebuie să continue să fie prudentă. Am restabilit nişte echilibre macroeconomice fragile, dar în contextul internaţional trebuie să existe responsabilitate şi prudenţă. Aş face o observaţie celor care anunţau măriri de salarii zilele trecute: astfel de declaraţii, mai ales când vin de la politicieni din arcul guvernamental, fac rău României şi capacităţii ţării de a continua programele la care s-a angajat. Cuvântul de ordine este menţinerea stabilităţii şi nu alunecarea în populism.

Marian Sârbu: Salariile bugetarilor vor creşte cu 15% în 2012

Salariile bugetarilor cresc de la 1 octombrie. Deocamdată nu este cunoscut procentul creşterii

Varujan Pambuccian: “S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar rămâne să mai discutăm procentul cu care se vor majora”

Premierul Boc susţine că salariile bugetarilor nu se vor mai micşora chiar dacă va reveni criza economică

- Am concluzionat că soluţia corectă este continuarea programelor de restructurare şi consolidare începute şi convenite cu FMI, UE şi BM. Prioritare trebuie să fie continuarea politicilor de reducere a cheltuielilor de funcţionare a statului, de optimizare a cheluielilor sociale şi declanşarea unui program de echilibrare a resurselor fondului de pensii. Reducerea deficitelor diverselor fonduri trebuie să fie o prioritate majoră. De exemplu, anul acesta, deficitului fondului de pensii este 14,8 miliarde de lei. Aceşti bani trebuie să-i împrumutăm. Fondul de şomaj are un deficit de 2 miliarde de lei. La fel, trebuie să îi împrumutăm, să-i punem în fondurile de stat şi să-i transferăm către fondurile deficitare. Astfel, aceste măriri anunţate înseamnă mărirea sumei de bani pe care trebuie să o împrumutăm.

- Accelerarea restructurării companiilor de stat.

- Utilizarea fondurilor europene. Aici s-a produs o creştere a nivelului de utilizare a banilor europeni. Tot mai multe facturi sunt strânse la decontare şi după verificare vor fi trimise la Bruxelles spre decontare. Arată mai bine decât anul trecut.

- Am discutat şi oportunitatea acordului nou, de precauţie, cu FMI, UE şi BM. Am ajuns la concluzia că a fost o bună decizie, chiar dacă a fost criticată.

- Continuarea consolidării fiscale şi continuarea reformelor economice, cu accent pe banii utilizaţi la investiţii, nu la consum, sunt cele mai mari două priorităţi.

Îmi permit să fac un apel la presă, având în vedere importanţa factorului psihologic, să încerce să fie prudentă cu etichetările şi în ceea ce priveşte evoluţiile internaţionale şi în ceea ce priveşte Româînia. Nu avem motive de panică. Sistemul bancar românesc este bine capitalizat. Singura problemă pe care o avem este legată de dobânzile la care se vor face împrumuturile viitoare, pentru acoperirea deficitelor la fondurile de care am vorbit puţin mai devreme. De aceea, atmosfera în care românii trec peste aceste momente de îngrijorare a investitorilor poate fi una decentă. Nu cer optimism, ci decenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel