„Trăiască țarul!”. Cum au sărbătorit rușii ziua lui Putin

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele Vladimir Putin, supranumit „țar” de unii dintre susținătorii săi, a împlinit luni 72 de ani, într-un context internațional marcat de tensiuni și război. Unii dintre adepții săi consideră că fostul agent KGB a reușit să ridice Rusia din umilința post-sovietică și că va aduce victoria țării în războiul cu Occidentul, desfășurat în Ucraina, scrie Reuters.

Putin, care a preluat conducerea Kremlinului la doar opt ani după prăbușirea Uniunii Sovietice, este acum cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin, care a murit la vârsta de 74 de ani, în 1953. În cei peste 20 de ani de putere, Putin a modelat Rusia într-un stat autoritar, consolidându-și controlul asupra vieții politice interne și conducând țara prin conflicte majore, inclusiv cel din Ucraina.

Deși liderii occidentali îl descriu ca fiind un autocrat și criminal de război, popularitatea lui Putin în Rusia a crescut semnificativ de la începutul invaziei din Ucraina, în februarie 2022, conform sondajelor rusești. Ultra-naționalistul rus Alexander Dughin, un ideolog care susține expansiunea teritorială a Rusiei, a lăudat influența lui Putin în societatea rusă. „Dumnezeu să-l binecuvânteze pe Țar!”, a scris Dughin pe canalul său de Telegram, imediat după miezul nopții de luni. „Putin conduce țara cu încredere și calm. Și așa va fi mereu – sau aproape.”

În timp ce mulți lideri ruși din trecut au avut succesorii lor evidenți, Putin nu pare să aibă un urmaș vizibil. De asemenea, nu are rivali serioși, conform surselor ruse. El este prins într-o confruntare despre care oficialii ruși afirmă că este cea mai gravă cu Occidentul de la Războiul Rece. Deși economiile statelor vestice sunt de aproximativ 20 de ori mai mari decât cea a Rusiei, Kremlinul continuă să reziste sub conducerea lui Putin.

Criticii invaziei ruse din Ucraina susțin că primele eșecuri militare au arătat vulnerabilitatea armatei ruse, dar generalii americani remarcă faptul că Moscova a învățat rapid din greșelile sale și s-a adaptat cerințelor celui mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial. Rusia a suferit pierderi umane semnificative, la fel ca și Ucraina, iar în 2023, Putin a fost confruntat cu o rebeliune eșuată condusă de Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner. Avionul lui Prigojin s-a prăbușit exact două luni după revolta nereușită.

Liderul războiului și mitul „țarului”

Născut la Leningrad la doar șapte ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Vladimir Putin a promis poporului rus victoria în războiul din Ucraina. El prezintă acest conflict ca o confruntare esențială între Rusia ortodoxă și un Occident arogant, care, în opinia sa, a umilit Rusia după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Pe măsură ce Occidentul și-a intensificat sprijinul acordat Ucrainei, alocând sute de miliarde de dolari în ajutoare, Putin și-a dublat pariul pe război, prezentând conflictul ca fiind unul existențial pentru viitorul Rusiei. Liderul rus își încadrează campania militară într-o luptă pentru supraviețuire, în care Rusia se confruntă cu o alianță vestică care dorește, în opinia sa, să o slăbească și să o dezbine.

Potrivit unui raport publicat luni de Minchenko Consulting, o firmă de consultanță din Moscova, rușii îl percep pe Putin din ce în ce mai mult ca pe un lider care reușește să transforme ordinea mondială în avantajul lor. „În politica internă, Vladimir Putin dobândește în fiecare an trăsături noi ale arhetipului Creatorului, care creează o nouă ordine mondială în care Rusia va avea un rol complet nou”, se arată în raport.

Liderii occidentali au declarat în repetate rânduri că Putin nu trebuie să câștige războiul, avertizând că, dacă o face, inamicii Occidentului vor fi încurajați, iar Putin ar putea încerca să atace un membru NATO. Putin a respins de mai multe ori aceste acuzații, considerându-le nefondate.

În prezent, forțele ruse controlează aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea, anexată în 2014, aproximativ 80% din regiunea Donbas, 71% din regiunea Herson și 72% din regiunea Zaporijjea. În pofida pierderilor și eșecurilor, Rusia continuă să avanseze, iar cheltuielile pentru apărare au fost majorate la niveluri apropiate de cele din timpul Războiului Rece.

Viitorul incert al Rusiei

În Rusia de astăzi, opoziția a fost în mare parte redusă la tăcere, cei mai mulți opozanți fiind fie plecați în străinătate, fie eliminați. Moartea lui Alexei Navalnîi într-o închisoare arctică, în februarie, a lăsat mișcarea de opoziție fără un lider unificator. Navalnîi descrisese regimul lui Putin drept un „stat criminal fragil, condus de hoți, lingușitori și spioni preocupați doar de bani”. De-a lungul anilor, el a prezis că Rusia ar putea fi lovită de un cutremur politic de proporții, inclusiv o posibilă revoluție.

În ciuda acestor prognoze sumbre, susținătorii lui Putin continuă să-l vadă ca pe un lider puternic, care menține stabilitatea și siguranța Rusiei într-o lume plină de incertitudini. „Cu Putin, vom fi victorioși”, a declarat luni Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat. „Un președinte puternic înseamnă o Rusie puternică.”

Pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă, rămâne de văzut cum se va contura viitorul Rusiei sub conducerea prelungită a lui Vladimir Putin. Ceea ce este cert este că Putin, supranumit de unii „țarul modern”, rămâne o figură centrală în politica globală și în ordinea internațională emergentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Știri recomandate
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel