Actorul Dorel Vișan a vorbit despre lumea în transformare în care trăim și neajunsurile sistemului educațional.
"Pe om îl atrage adevărul de viață. Noi trăim într-o lume destul de mincinoasă, ca să zic așa. O lume care se degradează și din care dispare omenia. Oamenii și-au pierdut sau au uitat sentimentele cele mai simple și mai uzitate, de afecțiune umană. Aici este problema omenirii, la această oră. Oamenii au pierdut, în primul rând, sentimentul iubirii, pe care l-a adus Iisus, și care stă la baza relațiilor dintre oameni. Dacă dispare iubirea din lume, lumea intră în haos", a spus Dorel Vișan, în podcastul Avangarda.
"Suntem bolnavi de neiubire, dar suntem bolnavi și de faptul că nu ne mai însușim valorile locului unde ne-am născut. Jung, marele Carl Gustav Jung, spune că ne naștem cu un program biologic. Ei, în cadrul acestui program biologic e sistemul de dezvoltare a omului. Prima parte care intră în grija părinților, șase, șapte ani - acum mergem la șase, altădată mergeam la șapte și era mai bine, era mai maturizat copilul.
Pe urmă, școala și bineînțeles familia în continuare. Pe urmă, o meserie sau o școală superioară - asta e obligatoriu, trebuie să le faci. Pentru că omul, ca ființă naturală, devine ființă morală numai prin educație. Școala, universitatea - dacă faci, dacă nu o meserie, un serviciu să câștigi bani ca să îți întemeiezi o familie și să ai copii. Să îți însușești în această perioadă de educație valorile neamului. Cei care nu au această acumulare prin valorile neamului nu sunt receptivi la socializare. Nu te poți înțelege cu ei, pentru că nu au fundații.
Asta e și soarta tineretului de astăzi, nu numai la noi, în toată lumea. Școala nu face destulă educație. De multe ori, are materii aproape inutile, care nu îi folosesc omului în viață. Pune mai puțin accent pe educație și pentru faptul că e discutabilă credința, care, de asemenea, îl formează pe om și îl pregătește pentru acest dialog al vieții, să nu rămână într-un monolog.
Chiar am observat treaba asta, că la noi, de exemplu, în țară, și nu numai la noi, în toată lumea, a dispărut gândirea logică. A intrat în lume un fel de estetica urâtului. Omul se îmbracă urât, mănâncă urât. Foarte mulți tineri comandă mâncare acasă, ceea ce e foarte nesănătos. Aceste mâncăruri se fac în condiții discutabile", a mai spus actorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu