EXCLUSIV  Trăim într-o nouă epocă a cardiologiei intervenționale. Dr. Rodica Niculescu (SANADOR): Care sunt noutățile / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @stefamerpik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @stefamerpik

Dr. Rodica Niculescu, medic cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat că medicii cardiologi, chirurgii, anesteziștii și inteligența artificială colaborează pentru a oferi tratamente mai eficiente și mai puțin invazive pacienților cu afecțiuni cardiace. Această colaborare îmbunătățește rezultatele medicale, reduce trauma fizică și scurtează timpul de spitalizare, asigurând o calitate mai bună a vieții după intervenții.

Alegeri prezidentiale 2024

Rodica Niculescu a subliniat că trăim într-o nouă eră în cardiologia intervențională, accentuând importanța unei echipe integrate în tratamentul pacienților cu afecțiuni cardiace. Aceasta a menționat că, spre deosebire de trecut, unde pacienții erau transferați între diferiți specialiști, acum medicii colaborează pentru a oferi tratamente mai eficiente, adesea într-o singură ședință.

„A fost Ziua Mondială a Inimii. A fost Congresul de Cardiologie la Sinaia acum două săptămâni. S-au reunit cardiologi din țară și vorbitori din marile centre universitare ale lumii. Care sunt noutățile în cardiologie?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Trăim puțin într-o nouă epocă în sensul cardiologiei intervenționale asociate în Echipa Inimii, cu ocazia zilei în care sărbătorim această reuniune cu privire la cât de important este pentru noi toți să avem o inima sănătoasă.

Am avut și Congresul de Cardiologie care, din nou, a ridicat la fileu problema echipei de tratament pentru pacienții cu suferință cardiacă. (...) Ca o concluzie, pot să spun că toate discuțiile congresului au condus către faptul că dacă înainte pacientul trecea de la un doctor la altul, acum doctorii se reunesc în a trata pacientul, dacă se poate într-o singură „ședință” sau în două proceduri alăturate la un timp mai scurt sau mai lung, dar care să simplifice mult și cât mai minim invaziv afecțiunea pacientului.”, a spus dr. Rodica Niculescu. 

 

2. -imagine fara descriere- (procedura-tavi-si-noile-tratamente-pentru-inima--rodica-niculescu-sanador--la-interviurile-dc-medical-si-dc-news_73937100.jpg)

 

Cine alcătuiește echipa medicală

Medicul a explicat că echipa medicală include cardiologul clinician, cardiologul intervenționist, chirurgul și anestezistul. De asemenea, utilizarea sălii hibride permite integrarea procedurilor minim invazive cu cele chirurgicale, facilitând astfel tratamente mai eficiente pentru pacienți.

„Deci cardiologul clinician este acum în echipă cu cardiologul intervenționist și cu chirurgul.", a completat Val Vâlcu.

„Nu trebuie să uităm nici anestezistul pentru că procedurile acestea se desfășoară unele cu anestezie generală, cele structurale, celelalte mai puțin, doar cu somnolență profundă sau doar cu anestezie locală.

Nu trebuie să uităm sala hibridă care ne permite să ne așezăm toți la un loc, adică un departament de cardiologie intervențională cu un angiograf, care este cel care ne permite să asociem cele două proceduri: cea minim invazivă asociată cu cea clasică chirurgicală, însă pe segmente mai mici sau alegerea unei proceduri chirurgicale de mai puțină anvergură, astfel încât restul tratamentului să-l primească pacientul intervențional.”, a spus dr. Rodica Niculescu. 

 

„Asocierea cardiologiei intervenționale duce la reducerea timpului de stat în spital"

Dr. Rodica Niculescu a explicat care este rolul medicului într-o sală dotată cu inteligență artificială, subliniind importanța analizei bolii pacientului și a comorbidităților acestuia. Aceasta a evidențiat că reuniunile echipei medicale sunt esențiale pentru stabilirea unor planuri de tratament eficiente, menținându-se concentrarea pe minimizarea traumelor fizice și pe îmbunătățirea rapidă a calității vieții pacienților. 

„Deci e nevoie de inteligență artificială în această sală. Dispozitivele sunt conectate. Care mai e rolul omului care ia decizii?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Da, este foarte importantă analizarea bolii pacientului, comorbidităților pacientului și alegerea unui plan. Au devenit foarte importante aceste reuniuni care ne aduc pe toți împreună și ne lasă să avem păreri asupra cum să facem noi mai bine, astfel încât pacientul să aibă o traumă fizică cât mai mică, să aibă un beneficiu cât mai rapid și o calitate a vieții cât mai bună, într-un timp scurt după intervenția noastră.

Într-adevăr asocierea cardiologiei intervenționale duce la reducerea timpului de stat în spital pentru că se întâmplă procedurile într-un timp scurt, sunt numai printr-o puncție, nu se mai întâmplă incizii largi, nu mai tăiem toracele pacientului, chirurgii își rezolvă partea lor de tratament și noi completăm cu ceea ce altă dată făceau tot ei.", a spus dr. Rodica Niculescu la interviurile DC News și DC Medical.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel