Agent-șef de poliție Nicoleta Petrovici, din cadrul Serviciului Siguranță Școlară al Poliției Române, a explicat, la DC News, la emisiunea "Culisele Justiţiei", cum îi convinge pe elevii de liceu să conştientizele importanţa anturajului din care fac parte în ceea ce înseamnă viaţa şi dezvoltarea lor.
"La liceu avem povestea terapeutică 'Trandafirul alb şi stima de sine', o poveste foarte frumoasă în care, de fapt, trandafirul alb sunt ei, elevii. Dacă tu stai înconjurat de boscheţi niciodată nu o să vezi cât eşti de frumos. Dacă în anturajul tău se consumă substanţe psihoactive, mai devreme sau mai târziu şi tu vei face asta. Dacă în în anturajul tău se comit fapte de natură penală, mai devreme sau mai târziu şi tu vei face asta. E foarte important pe cine ai alături, de cine te înconjori. E bine să eviţi aceste anturaje, aceste găşti de prieteni în care agresivitatea e pe primul loc. Nu asta este important. De multe ori asta se întâmplă şi în bullying. Avem agresor, victimă şi participanţi. Întotdeauna participanţii nu sunt de acord cu agresorul, dar de teama de a nu deveni victimă, aleg să-l urmeze", a explicat agent-șef de poliție Nicoleta Petrovici.
"La începutul anului şcolar noi am desfăşurat campania 'Tăcerea e tot violenţă. Vocea ta este soluţia', campanie care continuă în toate şcolile din Bucureşti. Ce presupune aceasta? Că atunci când vezi că un lucru nu e corect, acţionezi, raportezi orice incident. Dacă tu taci înseamnă că tu eşti de acord cu ceea ce se întâmplă, că băgăm sub preş murdăria, mergem mai departe şi asta e. Dar dacă tu poţi să raportezi sau să ajuţi... Un cuvânt de încurajare pe cel care este jos, valorează mai mult decât o mie de laude atunci când eşti sus. Atunci când îi spui 'hai că sunt alături de tine, te ajut, sunt alături de tine', contează enorm să fii acolo şi să îţi încurajezi colegul, prietenul", a mai povestit interlocutoarea Laurei Duţă.
"Din punctul de vedere al unui polițist, încercăm să găsim metode, să le explicăm că nu este în regulă: gașca în care te afli nu e bine, nu e potrivită. Prietenii nu sunt prieteni. Până la 24 de ani, tu nu poți să ai prieteni. De ce? Pentru că nu ești matur. Nu e suficient de matur să înțelegi care sunt pericolele. Iar în anturaj, fie tu te folosești de prieteni, fie el se folosește de tine. Cortexul prefrontal, până la 24 de ani, nu se formează. De ce credeți că americanii au ales vârsta alcoolului 21 de ani? Corpul nostru nu este pregătit. Nu e pregătit pentru nicio substanță. Darămite pentru substanțele psihoactive", mai spune polițista.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci