Una dintre cele mai spectaculoase șosele din România începe să prindă contur. Autorităţile din Braşov s-au întâlnit, marţi, cu cele din Dâmboviţa, în zona Padina, unde au semnat protocolul de colaborare între cele două judeţe, în vederea accesării de fonduri pentru realizarea unui drum care să lege comuna Moroieni de Moeciu de Jos, prin Munţii Bucegi. Investiţia s-ar ridica la 50 de milioane de euro și s-ar putea derula în 2014, cu termen de finalizare în 2017.
Transcarpatica va fi noul drum care va lega Dâmbovița de Brașov. Acest drum ar scurta considerabil drumul celor care vin din sudul României înspre munte, mai ales ca DN 1 este tot timpul aglomerat, varianta fiind DN 71, Târgoviște- Pucioasa-Fieni-Moroieni.
Transcarpatica va face legătura pe traseul: Moroeni – Zănoaga – Bolboci – Padina – Dudele – Moeciu de Sus – Moeciu de Jos şi are ca obiective principale punerea în valoare a potenţialului turistic şi închiderea unui circuit turistic major (Platoul Bucegi – Bran – Braşov – Valea Prahovei – Platoul Bucegi. În Munţii Bucegi vor apărea în câţiva ani două staţiuni de ski, una pe muntele Nucetu şi alta în zona Padina-Peştera, care va avea printre altele, o pârtie olimpică în zona Cocora şi va fi construită de Ministerul Turismului cu 200 de milioane de euro. Astfel, turiştii vor avea acces mai uşor la infrastructura pentru sporturile de iarnă şi la activităţile de agrement. “Cea mai mare parte a drumului se situează în judeţul Dâmboviţa,” a declarat, la întâlnirea de marţi, de la Padina, preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu.
Lungimea totală a drumului Transcarpatica va fi de circa 60 km, din care 39 în Dâmboviţa şi 21 în Braşov. Traseul drumului: din DN 71 către DN 73. În Dâmboviţa, Moroeni, sat Glod – Cheile Coteanu – tronson DJ 714 existent, 31 km. Cheile Coteanu – Padina, tronson de drum forestier existent, 1 km – stâna Padina – Dudele Mari, tronson de drum forestier nou, 7 km. În Braşov, comuna Moeciu, de la Dudele Mari – Moeciu de Sus, tronson de drum forestier nou, 8 km, Moeciu de Sus – Moeciu de Jos, tronsoane DC 53 şi DJ 112F, 13 km.
Stațiunea Nucet, apare pe harta turistică a României
De remarcat că în zona sunt în proiect construirea a două stațiuni de interes național. Dacă pentru staţiunea de la Padina, un prim pas a fost expropierea terenurilor deţinute de persoanele fizice, în cea de-a doua statiune, cea de pe Vârful Nucet, abia a fost cumparat terenul de 188 de hectare. Chiar şi-asa, autorităţile spun că israelienii care vor să investească pe Vârful Nucet sunt cei mai seriosi de până acum. Au promis ca îşi vor face singuri drumurile şi utilităţile în munte. Vorbim de o investitie de 100 de milioane de euro care va crea practic o nouă aşezare pe harta judeţului Dâmboviţa şi va cuprinde hoteluri, pensiuni, pârtii de ski, patinoare şi centre comerciale. Arhitecţii au prevăzut construirea a 5 pârtii de diferite dimensiuni, peste 200 de pensiuni, 30 de hoteluri, centre comerciale şi trei patinoare. Dacă totul va decurge ca la carte, lucrările ar pueta începe în 2014 Odată ridicata staţiunea, vor fi create aproximativ 3.000 de locuri de cazare şi sute de locuri de muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News