Foamea este un semnal prin care corpul iţi spune că are nevoie de energie. Aceasta poate fi aliatul numărul unu în lupta cu kilogramele, dacă reuşeşti să iţi asculţi cu atenţie organismul şi să îi oferi exact cantitatea de care are nevoie. În acelaşi timp, poate fi şi duşmanul numarul unu deoarece te poate face să mănânci mai mult decât trebuie şi să nu iţi mai controlezi poftele pentru diverse alimente.
Iţi prezentăm 6 moduri de a-ţi linişti stomacul:
Învaţă ce şi când să bei
Gândeşte-te la stomacul tău ca la un balon. Când mănânci, el se întinde şi odată ce ajunge să se dilate la maxim, senzori din sistemul digestiv transmit creierului semnale că e cazul să te opreşti din mestecat indiferent cu ce ţi-ai umplut stomacul. Alan Aragon, un renumit nutriţionist American, a spus: "Şi dacă mănânci jumătate de rolă de hârtie igienică, te vei simţi sătul"
Pentru a-ţi întinde stomacul fără a-l umple cu calorii ai nevoie de apă. Aragon recomandă să bem un pahar cu apă cu 30 de minute înainte de masă, iar în timpul mesei să luam mici înghiţituri. Alimentele bogate în apă, supe, salatele şi fructele iţi vor umple stomacul fără a contribui cu calorii în plus.
Fibrele
Fibrele extrag apa din corp şi din alimentele mâncate şi o transportă către intestine, ajutând asfel la instalarea senzaţiei de saturaţie- conform unui studiu din 2009 efectuat de cercetatori ai Universităţii din Washington. Fibrele pot grăbi şi ele senzaţia de saturaţie. Din moment ce trec prin corp nedigerate, fibrele încetinesc absorbţia nutrienţilor şi te fac să te simţi mai satul pentru o perioadă mai lungă de timp-conform studiului efectuat de Universitatea din Minnesota din 2008.
Proteinele
Proteinele, combustibilul care ajută la creşterea musculară, au şi puterea de a creşte nivelul de peptide-amino acizi sintetizati-din stomac. Aceste peptide iniţiază cross-talk-ul cu creierul la un nivel molecular pentru a trimite semnale de saturaţie, spune Aragon. El recomandă să ţintim catre 20 -40 grame de proteine la fiecare masă.
Savurează gustul
Mestecatul mâncării mareşte ceea ce cercetatorii numesc factorii orosenzoriali ce trimit semnale de saturaţie către creier,ajutându-te să te simţi mai sătul cu mai puţină mâncare,conform cu un studiu german. Participanţii care au mestecat cu 3 secunde mai mult au ajuns să consume mai puţină mâncare.
Evită să fii distras în timpul mesei
Este probabil să consumi mai multă mâncare şi să mănânci pentru o perioadă mai lungă de timp când esti distras de televizor ,muzică ,calculator. Mâncatul în timp ce eşti distras, întrerupe semnalele de saturaţie dintre stomac şi creier, făcând mai grea monitorizarea cantităţii de mâncare înghiţită. De asemenea, distragerea creşte şi riscul de a te îndopa cu mâncare nepotrivită , de exemplu, popcornul în timpul filmului.
Micşorează-ţi gustările
Atât timp cât mănânci nutrienţi care induc saturaţia la fiecare masă ,iti vei reduce pofta de a mânca între mese,spune Aragon. Dar dacă stomacul iţi cere, iar urmatoarea masă este peste câteva ore, o mică gustare te va ajuta să nu te îndopi la cină . Problema este că apetitul nostru pentru gustări a ajuns să fie instabil. Între anii 1977 şi 2006 gustările la americani au crescut cu 11%, în timp ce durata dintre mese a scăzut de la 4 ore jumătate la 3 ore jumătate. Lanţurile de fast food nu pot fi altfel decât bucuroase datorită "fetişului" nostru pentru gustări. Daca foamea te izbeşte, păstrează gustările, dar caută mâncare bogată în proteine sau fibre şi încearcă să eviţi mâncarea procesată. Aceasta nu face decât să iţi determine organismul să ceara mai mult şi mai mult. Vei manca toata ziua şi nu te vei simţi sătul!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci