V-ați programat concediul anul acesta? Știți unde mergeți în vacanță?
Dacă răspunsul este nu, avem noi o sugestie: Delta Dunării, un adevărat paradis.
Preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac, a vorbit despre transformarea acestui ținut fabulos.
„Ceea ce este important de știut este că, în PNRR, se prevede construirea unei rute a traseelor tradiționale în Delta Dunării. ARBDD, Asociația Deltei Dunării și primarii din Delta Dunării au inclus în această rută cantități importante din Deltă, de la Jurilovca până la Caraorman, Periprava, Chilia, Murighiol. Practic, fiecare localitate va avea undeva la șase case care vor fi renovate și incluse în acest traseu.
Sperăm ca, în doi ani de acum încolo, să avem o rută funcțională a acestor case care să se alăture turismului deltaic. De câțiva ani am luptat pentru a defini turismul deltaic într-o formă specifică de turism, un turism care necesită o abordare lentă, de ecoturism, bazată pe gastronomie locală. Turismul deltaic se alătură celui de munte, celui de litoral, celui balneoclimateric și așa mai departe. Ministerul a acceptat această formă și practic, din acest an, discutăm de turismul deltaic, nu doar de turismul în deltă”, a spus preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac.
Viceprimarul comunei Jurilovca, Teleucă Galina, a intervenit și a spus că ideea este foarte bună pentru turismul românesc.
„Această idee a domnului Țibuleac poate să ofere vizitatorilor contactul cu obiectele tradiționale. Nu e musai să fie un muzeu al pescuitului, dar să fie locuri dedicate tuturor activităților care se practică în Delta Dunării. Vorbim de pescuit, vorbim de producerea mierii, vorbim de producători agricoli, de vinuri. Sunt tot felul de activități cu care turiștii pot să aibă contact la fața locului”, a spus și Teleucă Galina.
Delta Dunării este un ținut exotic, unde poți vedea peste 1830 de specii de copaci și plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 341 de specii de păsări și 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice și monumente ale naturii. Și să nu uităm că în apele sale trăiesc 133 de specii de pești ce constituie o sursă importantă de hrană pentru păsări și mamifere acvatice precum și o importantă resursă științifică și economică.
Puteți vizita satul pescăresc tradiţional care este situat la marginea oraşului Tulcea, la ieşirea spre localitatea Mahmudia. Satul pescăresc tradiţional se întinde pe aproximativ 3 hectare şi cuprinde case tradiţionale, un bufet sătesc, o cherhana, o moară de vânt, un centru de informare, construcţii ce formează un parc tematic sistematizat cu trei alei principale ce încearcă să reconstituie braţele Dunării, pe fiecare fiind amplasate construcţii reprezentative localităţilor din Delta Dunări.
FOTO: Radu Gava.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu