Transformarea Parlamentului în haită

Gluma se ingroasa. In timp ce premierul Victor Ponta il trimite pe presedinte in puscarie si pe el insusi in buncarul de la Ministerul Apararii, domnul Traian Basescu pune anatema pe Parlamentul Romaniei.

Dupa opinia sa, cea mai importanta institutie a statului de drept s-a transformat intr-o haita. O haita de parlamentari. Si, evident, la ramdul sau, il trimite pe prim-ministru dupa gratii. Intre atatea gratii, o senatoare, Vranceanu Gabriela Firea, impreuna cu sotul ei, un primar al unei localiati din Ilfov ales de 80 la suta dintre cetateni, sunt literalmente traumatizati. Ea este santajista, iar sotul urmeaza sa fie ridicat cu mascati.

Este cu neputinta sa identificam pe mapamond o situatie asemanatoare. Fara a fi confruntata cu o agresiune armata din partea altui stat, fara ca macar sa existe un razboi civil, iata ca nu este zi de la Dumnezeu in care presedintele sa nu il acuze pe prim-ministru cum ca ar fi profund corupt, plagiator si mincinos, un veritabil candidat pentru puscarie, in timp ce, tot zilnic, prim-ministrul ii aduce, la randul sau, acuzatii de o gravitate exceptionala celui caruia ii place sa i se spuna seful statului.

Este aceasta situatie cu adevarat periculuoasa sau doar temperamentul romanesc da amploare unor reactii care, pana la un punct, pot fi umane? Putem raspunde si cu nu si cu da. Atata timp cat economia este in crestere, in cea mai accentuata crestere din Uniunea Europeana, iar somajul si inflatia sunt tinute sub control, nu vad niciun motiv major de ingrijorare. Sigur ca, in plan democratic, exista literalmente derapaje grave care se datoreaza si unor metehne omenesti si unor prevederi neadaptate ale actualei Constitutii si care, intrepretate rauvoitor, pot genera conflicte interinstitutionale. Sigur ca este grav faptul ca a fost posibil ca presedintele unui stat european, in aplauzele celorlalti lideri de pe continent sau de peste oacean, sa transforme mai multe institutii, intre care DNA si ANI, in instrumente politice si sa manipuleze, prin numiri, cel putin partial, o alta putere in stat, care este justitia. Sigur ca este grav faptul ca institutia cea mai importanta a sistemului democratic, Parlamentul, este deseori injosita de o alta putere, cea executiva, si decimata sistematic de procurori si inspectori ANI.

Pe de alta parte, insa, statul are capacitatea de a se apara. Si de a-si apara democratia. Sta in puterea Parlamentului sa imbunatateasca intreg sistemul normativ, incepand chiar cu legea fundamentala, astfel incat, in viitor, asemenea derapaje sa poata fi evitate. Si, pana la urma, sta in puterea Parlamentului sa darame Executivul si sa instaleze un nou Guvern. Iar daca presedintele este rau, sta totusi in puterea populatiei sa alega un presedinte mai bun. In fine, pentru a nu avea cumva vreo imagine apocaliptica despre acest stat numit Romania, mai trebuie sa luam in calcul doua realitati. Facem parte din Uniunea Europeana, chiar daca, din vina noastra, suntem priviti ca o tara de categoria a treia si facem totusi parte din NATO, chiar daca, tot din vina noastra, nu prea participam activ la luarea celor mai importante decizii. Si avem un parteneriat strategic destul de bine consolidat cu Statele Unite, chiar daca, tot din vina noastra, Washingtonul ne confunda prea des cu o colonie.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel