Transnistria ar urma să ceară anexarea la Rusia. Generalul Cristian Barbu: Este o țintă absolut reală pentru Moscova. Trebuie să ne trezească

Foto: Facebook МИД России
Foto: Facebook МИД России

Generalul Cristian Barbu a vorbit despre pericolul ca regiunea transnistreană din Republica Moldova să fie anexată de Rusia.

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a afirmat că liderul de facto al regiunii, Vadim Krasnoselski, a convocat "congresul deputaților de toate nivelurile din stânga Nistrului", la sfârșitul lunii februarie, la ordinul Moscovei și că ar urma ca în cadrul congresului să ceară anexarea Transnistriei la Federația Rusă. 

VEZI ȘI: Transnistria riscă să devină următorul „butoi cu pulbere” din Europa. Tiraspolul ar dori anexarea la Rusia

Întrebat la Antena 3 CNN dacă va anexa Rusia acest teritoriu din Republica Moldova, generalul Cristian Barbu a spus:

"Dacă m-aș lua după ce simt și îmi aduc aminte că exact fix acum un an de zile eram la Varșovia și am discutat despre Republica Moldova, spun și acum ce am spus și atunci, simt că este o țintă absolut reală pentru Moscova acest teritoriu. Și dacă Putin, în nebunia lui, a spus că în două zile poate să ajungă la Paris, oriunde vrea, nu văd cum nu ar putea să ajungă la Tiraspol, adică ideea aceasta de ajung acolo cu trupe pentru mine nu este o grijă.

O grijă mare ar fi dacă ajunge. Și în acest sens, eu cred că toată lumea trebuie un pic să iasă de sub cuvinte, să se trezească. Ce ne facem în momentul în care lucrurile deja sunt întâmplate? Pentru că noi deja am văzut acum 2 ani, pe 24 februarie, mai de dimineață, erau unii în piept, cu funcții mari, care nu credeau că în 2-3 ore vor intra rușii peste ei și eu sper să nu trăim această situație și cu Republica Moldova pentru că discutăm despre un teritoriu al Republicii Moldova".

Cum a pierdut Republica Moldova controlul asupra acestei zone

Transnistria s-a separat de facto de Republica Moldova în 1992, în urma unui conflict armat provocat de implicarea Rusiei, care a avut ca scop blocarea unei posibile uniri între Republica Moldova și România. Din punct de vedere legal, Transnistria este considerată parte a Moldovei și nu este recunoscută ca stat suveran. Cu toate acestea, Transnistria beneficiază de anumite avantaje economice oferite de Uniunea Europeană Republicii Moldova, deoarece este integrată în zona de liber schimb a Moldovei și are acces la facilitățile comerciale oferite de acordurile comerciale ale Moldovei cu UE.

În acest moment, armata rusă continuă să staționeze pe teritoriul Moldovei încălcând angajamentele de retragere totală luate de Rusia la conferințele OSCE din 1999 și 2001, potrivit Wikipedia. Capitala republicii autoproclamate este Tiraspol. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel