Transnistria cedează presiunii: Acceptă ajutorul UE în plină criză energetică

 / Foto: Facebook МИД России
/ Foto: Facebook МИД России

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că regiunea transnistreană este dispusă să accepte sprijinul Uniunii Europene pentru a depăși criza energetică severă cauzată de întreruperea livrărilor de gaze rusești la începutul anului.

Citește și: Ordinul executiv al lui Trump restricționează accesul persoanelor transgender în armata SUA. Șase militari dau în judecată administrația

Krasnoselski a dezvăluit că oficiali ai Uniunii Europene au propus un sprijin energetic pentru Transnistria, în timp ce Republica Moldova a oferit asistență pentru livrările de energie electrică.

„Am fost întrebați dacă suntem sau nu de acord. Voi răspunde sincer: în condițiile în care ne aflăm, ar fi pur și simplu absurd să refuzăm. Prin urmare, bineînțeles, vom saluta asistența UE”, a declarat liderul separatist, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că Tiraspolul a primit deja o ofertă de sprijin din partea Chișinăului, care include un ajutor financiar de trei milioane de euro pentru achiziționarea de gaze, sumă provenită din fonduri europene. Krasnoselski a confirmat că administrația sa a acceptat propunerea.

Premierul moldovean Dorin Recean a explicat anterior că acest ajutor este, de fapt, un împrumut pe care Transnistria va trebui să îl ramburseze în viitor. Măsura are scopul de a preveni colapsul sistemului de aprovizionare cu gaze din regiune.

Confruntat cu riscul unei crize majore, Krasnoselski s-a adresat secretarului general al ONU, Antonio Guterres, cerând sprijin internațional pentru soluționarea problemei energetice cauzate de încetarea livrărilor de gaze rusești prin teritoriul ucrainean.

Liderul transnistrean a avertizat că, dacă până la 30 ianuarie nu vor fi livrate gaze, sistemul energetic al regiunii ar putea intra în colaps, iar reluarea furnizării va deveni extrem de dificilă chiar și după depășirea crizei.

Potrivit acestuia, Tiraspolul a încercat anterior să prevină situația actuală și chiar a propus Chișinăului să lanseze un apel comun către Rusia și Ucraina pentru menținerea livrărilor de gaze după 1 ianuarie 2025, în contextul deciziei Kievului de a nu prelungi contractul de tranzit cu Moscova.

Așa-numitul Minister de Externe al Transnistriei a transmis, la rândul său, un comunicat în care salută sprijinul Uniunii Europene și propune organizarea unor discuții tehnice între specialiști de pe ambele maluri ale Nistrului.

Tot miercuri, compania Moldovagaz a anunțat semnarea unui contract de împrumut cu Tiraspoltransgaz pentru trei milioane de metri cubi de gaze naturale, cu scopul de a menține funcționarea sistemului energetic transnistrean.

În ultima lună, administrația separatistă a fost nevoită să ia măsuri drastice din cauza deficitului energetic, suspendând complet furnizarea apei calde atât pentru încălzire, cât și pentru uz casnic. În prezent, gazele sunt utilizate doar pentru gătit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel