Transnistria riscă să devină următorul „butoi cu pulbere” din Europa. Tiraspolul ar dori anexarea la Rusia

FOTO: Freepik @fabrikasimf
FOTO: Freepik @fabrikasimf

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba îi atrage atenția Maiei Sandu în legătură cu comportamentul tipic al conducătorilor precum Putin, pe care îl compară în cele din urmă cu fostul lider al Germaniei interbelice.

Publicitate

Istoria complicată a Transnistriei începe să ridice tot mai multe tensiuni cu privire la contextul regional, raportat și la conflictul din Ucraina. Speculațiile au început după una dintre declarațiile ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și anume că „Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria”. Citatul inițial este prezentat de publicația Deschide.md pentru care opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a vorbit.

Situația devine cu atât mai complicată întrucât Transnistria nu este un stat recunoscut la nivel internațional, iar Republica Moldova consideră Tiraspolul, cu întregul teritoriu dimprejurul său, parte integrală din statul moldovenesc. Cu atât mai mult, odată cu procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, una dintre condițiile impuse de Uniune este reprezentată de „confirmarea mulțumirii cu granițele actuale”, astfel că, dacă Republica Moldova are pretenții teritoriale și nu se mulțumește cu actualele granițe nu poate intra în Comunitate - aceasta fiind o condiție universală pentru toate statele care doresc să adere.

Pe lângă cele prezentate, o altă temere este cauzată de granița pe care ar avea-o Republica Moldova cu un stat agresor - Federația Rusă. Deși încă nu este nimic confirmat în mod oficial, se spune că Putin ar urma să iasă în față cu o declarație prin care va susține așa-zisa inițiativă a statului nerecunoscut. 

"Doamna președinte Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat constant cu faptul că Rusia va lovit teritoriul R. Moldova. Dar dumneavoastră nu ați luat în calcul faptul că psihologia actualei conduceri a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler de la sfârșitul anilor 30 ai secolului XX. Tentativele de a împăca indivizi asemeni lui Putin duc la un singur lucru, creșterea apetitului agresorului" a conchis Ciorba, pentru publicația menționată.

Grave încălcări ale Drepturilor Omului

În timpul războiului din Transnistria (1992), care a fost declanșat după declarația de independență a regiunii, s-au înregistrat diverse încălcări ale drepturilor omului și acte violente. Unele dintre acestea au inclus expulzarea forțată a etnicilor moldoveni din regiune, persecuții etnice și violențe asupra populației civile.

Au fost raportate cazuri de abuzuri asupra drepturilor omului și tratamente inumane aplicate de forțele separatiste transnistrene. Aceste acte au inclus execuții sumare, tortură, violențe sexuale și alte crime de război.

Condițiile din penitenciarele din Transnistria au fost, de asemenea, subiectul criticilor internaționale. Organizațiile pentru drepturile omului au acuzat regiunea de tratament inuman și degradant al deținuților, precum și de lipsa accesului la justiție.

Scurt istoric despre Transnistria

Transnistria este o regiune separatistă auto-proclamată situată între râurile Nistru și Nipru, care s-a declarat independentă în 1990. istoricul acestei regiuni este marcat de conflicte, tensiuni etnice și instabilitate politică.

Perioada Sovietică (1924 - 1991):

Transnistria a făcut parte inițial din Republica Socialistă Sovietică Ucraineană. În 1924, Stalin a retrasat hotarele republicilor sovietice, atașând o parte a teritoriului la RSS Moldovenească (care era parte a Uniunii Sovietice).În perioada sovietică, Transnistria a devenit o regiune industrializată și locuită de o populație diversă, inclusiv ruși, ucraineni și moldoveni (majoritatea de limbă rusă).

Declarația de Independență (1990):

În contextul schimbărilor politice din Uniunea Sovietică și a proclamării independenței de către Republica Moldova, Transnistria și-a declarat independența în 1990.A izbucnit un conflict între forțele separatiste transnistrene și cele ale Republicii Moldova.

Războiul din Transnistria (1992):

În 1992, a avut loc un conflict militar între forțele transnistrene și cele moldovenești, soldat cu mii de victime.Războiul s-a încheiat printr-un acord de încetare a focului, iar Transnistria a rămas o regiune separatistă, de facto independentă, dar recunoscută de nicio țară.

Statutul Actual:

Transnistria își menține controlul asupra teritoriului său și are propria administrație, armată și simboluri de stat.Comunitatea internațională nu recunoaște independența Transnistriei, considerând-o încă parte a Republicii Moldova.În zilele noastre, negocierile de rezolvare a conflictului sunt în curs, însă situația rămâne complicată și tensiunile persistă.

Transnistria continuă să reprezinte o sursă de instabilitate în regiune, iar rezolvarea sa este un subiect complex și controversat în contextul geopolitic al Europei de Est.

Câteva sute de trupe rusești se află pe teritoriul acesteia, cu rolul de a „păstra pacea”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel