Vitali Ignatiev, așa zisul ministrul de Externe de la Tiraspol, spune că Republica Moldova trebuie să recunoască independența Transnistriei.
Reintegrarea regiunii transnistrene în Republica Moldova este practic imposibilă, așa că autoritățile de la Chișinău ar trebui să se așeze la masa de discuții cu liderii de la Tiraspol pentru a încheia un acord de pace și a pune capăt conflictului înghețat prin recunoașterea reciprocă a independenței. Declarațiile au fost făcute de așa zisul ministrul de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, într-un interviu pentru un post rusesc de televiziune.
”Este practic imposibil să ne unim, pentru că avem valori și istorie diferită, chiar și priorități diferite. Societățile noastre sunt total diferite, așa că guvernarea Republicii Moldova poate face multe declarații, însă în practică este imposibil să unești aceste două societăți. Dimpotrivă, ei fac totul ca să divizeze și să certe aceste societăți. Această tendință a guvernării Republicii Moldova înseamnă ruperea totală a relațiilor. Conducerea Republicii Moldova trebuie să recunoască faptul că, dacă a luat o decizie și nu a cerut părerea locuitorilor Transnistriei, trebuie să se așeze la masa negocierilor și să semneze un acord de pace, să ne recunoaștem reciproc și să încheiem acest conflict” a declarat Ignatiev.
Așa zisul oficial de la Tiraspol și-a continuat tirada, prezentând motive de ce este imposibilă reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova, invocând aspirațiile europene ale Chișinăului.
”Sunt sigur că guvernarea Republicii Moldova nu știe ce vrea populația, pentru că nu a fost organizat niciun referendum, nimeni nu i-a întrebat... Noi am organizat șapte referendumuri, știm unde ne îndreptăm și care este vectorul de bază. Vectorul Transnistriei este independența și dezvoltarea ulterioară a relațiilor cu Rusia. Nimeni în Republica Moldova nu a organizat referendumuri și, posibil, doamna Sandu chiar își dorește integrarea europeană sau posibila reunire cu România, dar poporul Transnistriei are cu totul alte planuri” a spus Ignatiev la postul de televiziune controlat de Kremlin.
El a mai declarat că Transnistria și Republica Moldova au identități diferite, iar Tiraspolul nu privește cu ochi buni apropierea Chișinăului de București.
”Avem identități diferite. Republica Moldova s-a transformat într-o a doua țară românească, în toate sensurile, și desigur că perspectivele integrării europene sunt foarte nesigure și ambigue, însă guvernarea Republicii Moldova lucrează foarte activ la posibilitatea de a deveni o parte a României prin întărirea și mai mare a relațiilor cu această țară” explică Ignatiev.
Șeful așa zisei diplomații de la Tiraspol a mai declarat că negocierile dintre cele două părți bat pasul pe loc și că autoritățile Republicii Moldova ar fugi de Transnistria și ar refuza dialogul pentru că nu are ce propune. El a mai acuzat Chișinăul că a rupt toate înțelegerile încheiate anterior și nu și-a îndeplinit promisiunile făcute în 30 de ani de negocieri, scrie Deschide.md.
Mai multe bunuri imobile deținute personal de către ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, precum și bunuri deținute prin intermediul unor persoane interpuse, au fost puse sub sechestru, după ce judecătorul de instrucție a admis demersul procurorilor anticorupție.
Potrivit PA, la această etapă a efectuării urmăririi penale pe caz, pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a bunurilor, au fost puse sub sechestru următoarele bunuri imobile:
- terenul și casa individuală, amplasată în mun. Chișinău, în care locuiește fostul președinte cu familia sa;
- terenuri și construcții, situate în extravilanul satului Sadova, raionul Călărași, deținute prin intermediul unor persoane interpuse, apropiate fostului șef de stat, care au calitatea de complici la săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită;
- 4 terenuri și 6 construcții amplasate în satul Molovata, raionul Dubăsari, deținute prin intermediul unui complice al acestuia, deținut la moment în arest preventiv;
- 4 automobile, deținute prin intermediul unei persoane terțe interpuse.
Procuratura mai menționează că, astăzi, 23 iunie 2022, Igor Dodon a fost citat la Procuratura Anticorupție, pentru a-i fi înmânată copia hotărârii cu privire la punerea sub sechestru a bunurilor, care constituie obiectul anchetei efectuate (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci