Transnistria vrea mai mult gaz rusesc pentru a nu-şi închide fabricile. Moldova ar fi economisit zeci de milioane de euro cu gazul din UE

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Regiunea separatistă Transnistria, din Republica Moldova, vrea mai mult gaz natural rusesc pentru a putea să îşi menţină deschisă industria, pe măsură ce costurile cresc în Republica Moldova. 

Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, a depins mult timp de gazul rusesc, însă anul trecut s-a conformat normelor europene şi a renunţat la această resurse, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei, pentru invazia Ucrainei, scrie Reuters. 

Maia Sandu, preşedintele pro-european al Moldovei, a susţinut trecerea la gazul din UE şi îşi doreşte o rupere completă de moştenirea sovietică a ţării pentru ca Republica Moldova să intre în UE. La finalul anului 2024, Maia Sandu va candida pentru un nou mandat în fruntea statului. 

Transnistria, pe de altă parte, aflată pe graniţa vestică a Ucrainei, s-a rupt de Moldova înaintea prăbuşirii URSS, din 1991, şi a dus chiar şi un scurt război împotriva noului stat moldovean. 

Războiul din Ucraina, lansat de Rusia în februarie 2022, a redus acum cantităţile zilnice de gaze furnizate în regiune, la 5,7 milioane de metri cubi. 

"Volumele din ultimii doi ani sunt insuficiente pentru a asigura nevoile de gaz natural ale Transnistriei în această iarnă", a declarat Sergei Obolonic, ministrul dezvoltării din regiune, conform sursei citate. 

Cantitatea de gaz rusesc primită este suficientă pentru gospodării şi pentru centrala electrică ce produce 80% din electricitatea din regiunea. Dar Obolonik spune că nu este suficientă şi pentru funcţionarea unei fabrici de ciment şi a unei fabrici de materiale de construcţie. 

Declaraţiile lui Obolonik vin în acelaşi timp cu dezbaterea din Transnistria cu privire la beneficiile trecerii la gaz european în loc de gaz rusesc. 

Victor Parlicov, ministrul moldovean al Energiei, a declarat că ţara sa va începe să cumpere iarăşi gaze de la Gazprom, dacă preţul va fi unul corect. Conform acestuia, achiziţia gazelor de pe piaţa europeană a dus la o economie de 60 de milioane de euro, comparativ cu ce ar fi plătit pentru gazul rusesc. 

Vadim Ceban, directorul general al Moldovagaz, a sugerat la rândul său că Moldova s-ar putea întoarce la gazul rusesc în luna mai, când cererea va scădea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel