Transpirație excesivă. Soluții eficiente

transpiratie_excesiva-14560
transpiratie_excesiva-14560

Transpirația excesivă nu prezintă gravitate din punct de vedere al sănătății, însă consecințele psihologice pot fi severe. Iată o serie de soluții care te vor ajuta să scapi de complexe. 

Vorbim despre transpirație excesivă sau hiperhidroză localizată atunci când necesarul fiziologic pentru reglarea temperaturii corporale este depășit. Deseori, explică revista medicală Prescrire, nu poate fi identificată o cauză concretă, și atunci vorbim despre hiperhidroză primară, cu repercusiuni jenante asupra vieții sociale și profesionale. 

Transpirația excesivă este localizată frecvent la nivelul palmelor, tălpilor și axilelor. 

Soluții eficiente contra transpirației excesive

- Diverse măsuri legate de igienă și îmbrăcat pot fi suficiente în unele cazuri pentru a limita cantitatea de transpirație: dușuri frecvente și mai ales uscarea temeinică după aceea, purtarea unor haine din materiale naturale, care lasă pielea să respire, curățarea frecventă a îmbrăcămintei și încălțămintei. 

- Când transpirația persistă, „tratamentul de primă linie” constă în aplicarea locală a unui produs antitranspirant care blochează temporar activitatea glandelor sudoripare. Astfel de produse sunt disponibile sub diverse forme: gel, loțiune, pudră, cremă, spray, stick, șervețel. Alegerea depinde de localizarea hiperhidrozei. De reținut că ar fi de preferat antitranspirantele simple, pentru a evita riscul unor efecte nedorite (de exemplu, reacții alergice, iritații). 

- În absența unor rezultate mulțumitoare, pot fi luate în calcul intervențiile dermato-cosmetice: iontoforeza sau injectarea cu toxină botulinică. Iontoforeza este un tratament folosit frecvent în spitale și clinici de dermatologie din întreaga lume și constă în transmiterea în piele a unui curent electric foarte slab și neperceptibil. Echipamentul este prevăzut pentru a trata palmele, talpile și axilele. Rezultate mai bune se obțin însă după injectarea cu toxină botulinică. Procedura se adresează în special transpirației excesive axilare. Presupune injectarea superficială în mai multe puncte a toxinei botulinice care blochează eliberarea de sudoare din glande. Este foarte puțin dureroasă, iar printre puținele contraindicații sunt afecțiuni neurologice, tulburări severe de coagulare ale sângelui, hipersensibilitatea la toxina botulinică, sarcina și alaptarea. Procedura durează 15-30 minute și poate fi repetată la intervale regulate în funcție de severitatea hiperhidrozei. Rezultatele sunt vizibile după câteva zile și durează până la 3-4 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel