Hiperhidroza produce transpirație excesivă vizibilă pe frunte, mâini, axile, piept, tălpi și spate însoțită de un miros caracteristic de transpirație.
Transpirația este un fenomen fiziologic necesar pentru reglarea temperaturii în corpul uman atunci când temperatura este ridicată sau se face un efort fizic mare care se manifestă de obicei în corpul nostru sub formă de picături vizibile de transpirație în zone precum axile, frunte, mâini, piept, spate și tălpile picioarelor, notează 20minutos.es.
Uneori, deși poate părea incomod sau inestetic, este necesară pierderea apei prin piele pentru eliminarea lichidelor. Într-un alt caz, deși este de obicei o afecțiune rară, există boli genetice care se caracterizează prin imposibilitatea de a transpira. Acest lucru se datorează faptului că glandele sudoripare produc puțină sau nu produc transpirație, ceea ce se numește anhidroză. Cu toate acestea, există transpirație excesivă.
Hiperhidroza
Hiperhidroză reprezintă o tulburare care afectează între 1% și 3% din populație și, deși în majoritatea cazurilor nu este periculoasă, tinde să-i îngrijoreze foarte mult pe cei care suferă de ea, provocându-le un mare disconfort social, anxietate sau chiar alte probleme psihologice.
De ce unii oameni transpira mai mult decât alții?
Persoanele cu hiperhidroză produc cantități mari de transpirație, mult mai mult decât este necesar pentru a elibera căldura din corp și a-l menține la temperatura potrivită. Există două tipuri de hiperhidroză: primară și secundară.
Ce este hiperhidroza primară și cum se vindecă?
Hiperhidroza primară se manifestă sub formă de transpirație pe tălpile picioarelor, pe palmele mâinilor, pe scalp, pe față și, mai ales, pe axile. Apare de obicei în adolescență și are o componentă genetică și ereditară. Prin urmare, nu există o cauză specifică, se datorează pur și simplu hiperactivității glandelor sudoripare.
Pentru a trata acest tip de transpirație excesivă există câteva tratamente, precum diferite tipuri de antiperspirante, toxina botulinică tip A, liposucția glandelor sudoripare la nivelul axilei sau simpatectomia, o intervenție chirurgicală foarte simplă și eficientă.
Ce este hiperhidroza secundară și cum se vindecă?
Hiperhidroza secundară este declanșată de diferiți stimuli, în principal de natură emoțională și, mai ales, este localizată în trei zone ale corpului: mâinile, axilele și la nivel cranio-facial. Afectează întreaga suprafață a corpului și este mult mai puțin frecventă decât cea primară.
În spatele acestui tip de hiperhidroză există de obicei o cauză clinică, cum ar fi hipertiroidismul, diabetul, infecțiile, sarcina, menopauza, obezitatea, guta, insuficiența respiratorie sau cardiacă, afectarea nervilor sau chiar anumite medicamente.
Ce se poate face pentru a nu transpira atât de mult?
Academia Spaniolă de Dermatologie și Venereologie (AEDV) recomandă persoanelor care suferă de hiperhidroză să ia câteva măsuri simple în fiecare zi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu