Ioan Eugen Moldovan, un român care astăzi a împlinit 42 de ani, a donat, chiar de ziua sa de naștere, celule stem hematopoietice pentru a salva viața unui bebeluș - o fetiță de 5 luni - din Italia.
Ioan Eugen Moldovan s-a înscris în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopietice acum trei ani, dar abia în luna august a acestui an a fost sunat pentru prima dată și întrebat dacă vrea să doneze. Asta s-a întâmplat după ce el fost identificat în registrele internaționale drept donator 100% compatibil pentru un pacient-bebeluș din Italia. Este vorba de o fetiță în vârstă de doar cinci luni, care are nevoie vitală de un transplant de celule stem. Bărbatul a făcut intervenția de recoltare chiar astăzi, când împlinește 42 de ani.
„Mă simt bine. Nu a fost o procedură dureroasă. Dacă ești sănătos și nu ai probleme medicale, nu te împiedică nimic să donezi. A fost o întâmplare să fac asta chiar de ziua mea, dar sunt împăcat sufletește că am putut ajuta și am avut eu norocul să dau șansa la viață unui copil", a spus Ioan Eugen Moldovan, donatorul român.
„Este un om absolut sănătos care a hotărât că vrea să salveze o viață. Este un român care s-a înscris voluntar în Registrul Român al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și a fost găsit a fi compatibil cu o persoană din străinătate care are nevoie de transplant. Prin registrul nostru, toate aceste conexiuni sunt oficiale și standardizate, și atunci că astăzi este ziua în care el va dona celulele stem periferice pentru pacientul din străinătate. A venit astăzi la Fundeni pentru această procedură, care se desfășoară în circa 3-4 ore. Fiindcă astăzi s-a întâmplat să fie și Ziua de naștere a donatorului, ne-am gândit să facem cunoscut acest gest", a explicat prof dr Alina Tănase, coordonatorul programului de transplant medular, de la Institutul Fundeni.
„Este un gest de o generozitate și importanță covârșitoare! Donatorii de celule stem pur și simplu salvează viața cuiva sau în cel mai rău caz prelungesc viața cuiva. Cineva pe care nu îl cunosc, despre care nu știu și nici nu vor afla vreodată ceva – cel mult țara în care se află", a spus Dr Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, care este conectat la registrele internaționale similare.
Transportul celulelor stem recoltate este organizat de Registrul Italian de Transplant, cu un curier special, pentru că trebuie îndeplinite anumite condiții speciale. Spre exemplu, aceste celule nu pot trece prin raze X pentru că acestea distrug celulele. Transplantul va fi făcut mâine, în Italia.
66.909 români sunt înscriși, în acest moment, în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și 235 români au beneficiat până acum de transplant de celule stem, dar sunt 37 de pacienți care încă așteaptă un donator potrivit.
Ce sunt celule stem hematopoietice și cum poți deveni donator, află pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News