Prof. dr. Horațiu Moldovan, medic la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre provocările transplantului de cord. Acesta spune că în mod paradoxal, în România sunt mai mulți donatori de cord decât receptori ai organului.
Prof. dr. Horațiu Moldovan, medic specializat în chirurgia cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR a vorbit despre particularitățile transplantului de inimă comparativ cu alte organe.
"Există în România mai multe centre unde se realizează prelevare de organe. Sunt în general spitale cu terapii intensive foarte bine puse la punct, în care se mențin în viață pacienți în moarte cerebrală, se transformă din donatori potențiali în donatori reali și se realizează prelevare de organe și chiar prelevări multiorgan. Celelalte organe care pot fi transplantate cum e de exemplu rinichiul sau ficatul au un interval de timp în care se poate produce operația de transplant mai lung. Inima e mult mai sensibilă și are un interval mult mai scurt de rezistență în afara organismului. Ca atare, este mai greu de organizat transplantul cardiac, în comparație cu restul celorlalte organe. Nu este singura particularitate. Mai există și alte particularități importante. Funcția rinichiului poate fi substituită prin dializă, ca atare receptorii de transplant renal aflați în dializă sunt menținuți în viață în condiții de confort. De asemenea și cei care suferă de insuficiență hepatică pot fi mai bine susținuți din punct de vedere medical până la transplant, în timp ce pacienții cu insuficiența cardiacă sunt mai greu de ținut în viață.
Să nu uităm de existența așa numitului 'transplant live-related', adică transplantul de la organism viu, care e posibil numai la rinichi și ficat, pentru că rinichiul este un organ pereche și poate fi donat unul din ele, iar din ficat se poate dona numai o parte. Inima este însă organul simbol al vieții, organul nepereche și exclude transplanul live-related. El este strict legat de transplant de la donator aflat în moarte cerebrală. Ca atare, e mult mai limitat," a spus Horațiu Moldovan la DCNews.
Medicul spune că s-a ajuns în situația paradoxală, de neînțeles, în care mai multe corduri de la pacienți români ajung să fie transplantate în străinătate.
"În mod paradoxal însă, în România și de neînțeles, ne aflăm într-o situație inversă în raport cu toată lumea, în cazul transplantului cardiac, în care sunt mai mulți donatori decât receptori. În mod cu totul de neînțeles este o altă particularitate a medicinei românești. Asta arată că rețeaua noastră de cardiologie, în primul rând, nu este capabilă, nu este dispusă să pregătească pacienți aflați în insuficiență cardiacă severă, greu reversibilă, pentru transplant cardiac, astfel încât noi exportăm la Eurotransplant corduri de la pacienți aflați în moarte cerebrală. Deci nu toate inimile disponibile în România sunt transplantate în țară, ci doar o parte. O altă parte merge în Europa prin Eurotransplant și sunt transplatate în centre din străinătate. Este cu totul surprinzător, este aproape imposibil de explicat," a mai precizat Horațiu Moldovan.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu