Transplantul de fecale, unul dintre cele mai dezgustătoare acte medicale

Alegeri prezidentiale 2024

Transplantul de fecale este o metodă terapeutică cunoscută şi sub numele de  transfuzie fecală sau infuzie probiotică umană. Chiar dacă unii spun că este ceva extrem de dezgustător, aceasta este o metodă care poate salva vieţi. Anumiţi medici folosesc procedeul pentru a repopula intestinul gros cu bacterii sănătoase care pot reduce cauzele apariţiei unor boli.

Autor: Anca Murgoci

Medicul Alisdair MacConnachie este singurul medic din Marea Britanie care a efectuat procedeul pentru a trata infecţia cu Clostridium difficile. În cazul în care nu există altă metodă tradiţională de recuperare, transplantul  trebuie utilizat. Infecţia cu Clostridium difficile apare atunci când antibioticele luate abuziv distrug flora intestinală. Astfel, bacteriile nou apărute ocupă spaţiul, se multiplică, astfel încât se produc toxine şi în cele din urmă, diaree recurentă sau colite. De cele mai multe ori, maladia este tratată cu antibiotice, dar există cazuri când este nevoie de o rezecţie profilactică de intestin din cauza complicaţiilor survenite. Medicul MacConnhachie a realizat 20 de operaţii de acest gen cu succes din 2004 până în prezent.

Potrivit BBC, metoda constă în recoltarea infuziei fecale prin clismă de la o persoană  sănătoasă (se efectuează teste bacteriologice). Apoi aceasta se prepară în spital şi se administrează sub supravegherea ulterioară până  la restabilirea compoziţiei normale a florei intestinale. Este de preferat ca donatorul să fie o persoană din familia pacientului, astfel încât cei doi să aibă aproximativ aceeaşi floră intestinală (să consume acelaşi fel de hrană) şi să trăiască în acelaşi mediu. În SUA din ce în ce mai mulţi medici recurg la această metodă.  Medicul MacConnachie introduce un tub printr-o nară a pacientului care ajunge în intestin. Alţii utilizează şi alte căi de introducere a lichidului format.

Nu toţi medicii utilizează procedura pentru că este dezgustătoare şi unora nu le place să îşi trateze astfel pacienţii.  Tratarea infecţiei cu Clostridium difficile a avut eficacitate în 90% din cazuri. Cu toate acestea, nu este suficient pentru ca metoda să se generalizeze.  Experţii spun că ar trebui să se efectueze mai multe cercetări în sensul acesta pentru ca transplantul de fecale să se  utilizeze la scară largă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel