Transport gaze. Ministerul Energiei clarifică problema

TRANSGAZ
TRANSGAZ

Valoarea indicatorului care arată cantitatea de gaze care se află în sistem într-un anumit moment a scăzut în urma unei decizii tehnice menite să dea posibilitatea Romgaz să majoreze capacitatea de extracţie din depozite şi nu sunt probleme cu funcţionarea sistemului de transport al gazelor scrie Agerpres.

Publicitate

"Nu sunt probleme cu funcţionarea sistemului de transport al gazelor. De altfel, în perioada următoare, nivelul indicatorului va creşte", au spus reprezentanţii ministerului. 

Sistemul naţional de transport (SNT) al gazelor se află joi în stare de dezechilibru, cantitatea de gaze din conductele magistrale fiind sub limita de funcţionare la parametri normali, potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, operatorul naţional de transport şi sistem. 

Astfel, indicatorul Line Pack, care arată cantitatea de gaze care se află în sistem într-un anumit moment, era, la ora 16:00, la nivelul de 34,4 milioane de metri cubi, care indică un dezechilibru în sistem. 

Transgaz explică, la capitolul "Limite de funcţionare ale SNT", că starea optimă a SNT este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normală este între 38 şi 44 milioane de metri cubi, stări de dezechilibru există între 33 şi 38 milioane de metri cubi, iar, dacă valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, există stări de risc. 

Stare de dezechilibru

Nivelul Line Pack a indicat o stare de dezechilibru pe tot parcursul zilei de joi, fiind de 36,1 milioane de metri cubi la ora 6:00; 35,8 milioane de metri cubi la ora 8:00; 35,2 milioane de metri cubi la ora 10:00; 34,7 milioane de metri cubi la ora 12:00 şi 34,5 milioane de metri cubi la ora 14:00. 

În cadrul şedinţei de Guvern de joi, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că, în această perioadă, cantitatea de gaz din conducte, respectiv Line Pack-ul, s-a menţinut în limite normale de 38 milioane de metri cubi. 

Potrivit acestuia, consumul de gaze al României în această perioadă este estimat la 70 milioane de metri cubi (pe zi - n.r.), el fiind asigurat în felul următor: din producţia internă 28 milioane metri cubi, depozite - 26 milioane metri cubi, import - 13 milioane metri cubi şi 3 milioane de metri cubi vin în afara sistemului naţional de transport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel